Ez a süti nagyon finomra sikeredett, pedig csak úgy menet közben formálódott. A kiindulópont a diós grízkrém volt. Nagyon szeretjük a grízes krémeket, gondoltam, dióval sem lehet rossz. Sütöttem egy kakaós piskótát, amit aztán hirtelen felindulásból kettévágtam, s lekvárral megkentem. S hogy a teteje se legyen csupasz, csoki és pergelt diódarabok kerültek rá. Szóval csupa finom íz egy sütiben! :-)
Hozzávalók:
- 6 tojásos kakaós piskóta
- sárgabaracklekvár
- 6 dl tej
- 6 evőkanál gríz
- 25 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg darált dió
- 10 dkg csoki + maréknyi dió a tetejére
Így készült:
A kisült és kihűlt kakaós piskótát vízszintesen 2 lapra vágtam, lekvárral megtöltöttem.
A tejből és grízből a vaníliás cukorral tejbegrízt főztem. Időnként megkeverve hagytam kihűlni.
A vajat a cukorral elkevertem, majd hozzákanalaztam a kihűlt tejbegrízt, végül belekevertem a diót.
A piskóta tetejére simítottam.
A diót megpirítottam, durva darabokra vágtam.
A csoki felét feldaraboltam, a másik felét gőz fölött megolvasztottam.
Az olvadt csokival becsorgattam a sütit, s rászórtam a csoki-és diódarabokat.
Akár azonnal is szeletelhető, de legalább a csoki dermedését nem árt megvárni.
Finom kis süti! Én a grízkrémet a mézeslapjaimhoz minimum egy liter tejből főzöm, mert az elkészült krém 1/3-át mindig benyalogatjuk kóstolásképpen- mutasd csak, elég édes lett? és egyéb ürügyekkel :)
VálaszTörlésFinom bizony! :-) Alaposan felkészülsz a nyalakodásra! :D Nálunk kisebb mértékű kóstolgatás folyik, de azért a lapok közé én is megfőzöm 1 l-ből a tejbegrízt.
TörlésNagyon guszta! A tejbegrízért odavagyok, ez is nagyon ízlene. :)
VálaszTörlés