Hozzávalók:
A tésztához:
- 45 dkg liszt
- csipet só
- 18 dkg zsír
- 1 tojás
- 5 dkg cukor
- 1,5 dl tej
- 2 dkg élesztő
- csapott mokkáskanál sütőpor
A töltelékhez és a bevonáshoz:
- 1 üveg szilvalekvár (4 dl)
- 20 dkg darált dió
- 15 dkg cukor
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 10 dkg étcsokoládé + 2 evőkanál olaj
Így készült:
A tejet megmelegítettem, belemorzsoltam az élesztőt, hagytam felfutni.
A lisztet, sót, sütőport, cukrot elmorzsoltam a zsírral. Hozzáadtam a tojást és az élesztős tejet. Összegyúrtam, majd letakarva fél órányit pihentettem. (Ha lágy lenne a tészta, pici liszttel lehet javítani rajta; ha meg keménynek tűnik, még egy kis tejet tegyünk hozzá. Nekem pici liszt kellett.)
Közben a darált diót a cukorral és vaníliás cukorral elvegyítettem.
A tésztát 3 részre osztottam. Mindegyiket tepsi méretűre nyújtottam (28 × 32 cm-es).
A tepsit kikentem. Beletettem az első lapot, fele lekvárral lekentem, fele diós keverékkel beszórtam. Erre tettem a második lapot, a többi lekvárt és cukros diót. Befedtem a harmadik lappal.
180 fokos sütőben addig sütöttem, míg a teteje szép piros lett.
Miután kihűlt, bevontam a gőz fölött olajjal felolvasztott csokival.
A csoki dermedése után lehet szeletelni.
Nekem ízlett, én szeretem a zserbót, bár nálunk nem tartozott az ünnepi sütik közé. Most sem, mint ahogy a bejgli sem. Na azt sem sütöttem még. Van még mit bepótolnom! :-)
Nagyon szépek lettek a fotóid! Én sütőporos tésztából szoktam sütni, dióval és baracklekvárral. Már évtizedek óta így sütöm :-) A tied is nagyon finom lehet, főleg hogy jó sok a töltelék benne!
VálaszTörlésEzek szerint van még olyan, ami Te még nem sütöttél? :-) Akkor gyorsan be kell pótolni :-)
További szép hétvégét és jó készülődést!
Köszönöm szépen! :-)
TörlésAnyukámnak is volt egy zserbóreceptje, de nem tudom, sütőporos volt-e, vagy élesztős. Csak arra emlékszem, hogy a diót mézes öntettel locsolta le. Még nem is találkoztam olyan recepttel. Szerintem mindenképpen finom. És igen, baracklekvárral készült, csak én szeretek szembemenni a megszokottal. :-) Néha jól sül el, máskor kevésbé...
Ó, nagyon sok mindent nem sütöttem még. Mindent nem is lehet, mert az új receptek mellett régi kedvenceket is meg kell sütni.