Hozzávalók:
- 1 kg liszt- ebből 25 dkg teljes kiőrlésű, a többi fehér búzaliszt
- 2 teáskanál só, púposan mérve
- 2 evőkanál fekete szezámmag
- kb. 7 dl savó (vagy víz)
- 5 dkg élesztő
- 15 dkg reszelt sajt (trappista)
- nagy csipet morzsolt bazsalikom
- 3 evőkanál olívaolaj
Így készült:
A savóból 4 dl-t megmelegítettem, belemorzsoltam az élesztőt s hagytam felfutni.
A liszteket, magot, sót, fűszert, reszelt sajtot tálba tettem. Hozzáöntöttem a közben felfutott élesztős tejet, dagasztani kezdtem s közben még szükséges mennyiségű langyos folyadékot adagoltam hozzá. Legvégül az olajat adtam hozzá.
Megdagasztottam.
Két püspökkenyér formát kibéleltem sütőpapírral, majd elosztottam benne a tésztát. 15 percet pihentettem, majd betettem 50 fokos sütőbe. Mikor a tészta megtöltötte a formát, akkorára kelt, felvittem a hőfokot 175-re, s hagytam készre, szép piros-kopogósra sülni.
Mikor kész, kiborítottam a formából s hagytam kihűlni. Igaz, mi ezt nem vártuk meg, még langyosan megszeltük. :-)
Ropogós héjú, foszlós bélű, jó ízű kenyér lett. Még mindig nem a repedezett héjú szépség, de így is szeretjük. Amolyan gyors kenyereket szoktam sütni. Ezúttal a kelesztési időt is megspóroltam, a meleg sütőben hamar megkelt, aztán már csak sülnie kellett magába.
Nekem nem nagyon szoktak sikerülni a gáztűzhelyben sült otthoni kenyerek, ezért már nem is próbálkozok velük.
VálaszTörlésDe a tiéd nagyon guszta, szépen megkelt, látszik rajta, hogy szép foszlós :-) Sajttal biztos nagyon finom lett!