Hozzávalók:
- 4 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 1+ 3 evőkanál cukor
- 1 teáskanál só
- 1 kg liszt
- 28 dkg margarin
- 1 evőkanál zsír
- 1 egész tojás
- 2 tojássárga
- rahát tölteni
- 1 tojás lekenni
Így készült:
A megmelegített tejben elkevertem 1 evőkanál cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni.
A lisztet, sót, többi cukrot tálba tettem, elvegyítettem, majd elmorzsoltam a margarinnal és zsírral. Hozzáadtam a tojást és sárgákat, élesztős tejet és összegyúrtam. Ha nem lenne elég a tej, még kerülhet bele. Megdagasztottam, majd letakarva kelni hagytam, úgy egy órát.
A rahátot csíkokra vágtam.
A megkelt tésztát 8 gombócra osztottam.
Mindegyiket kerekké nyújtottam, 8 részre vágtam. Mindegyikre 1-1 darab rahátot tettem, felsodortam, meghajlítottam és tepsibe pakoltam.
Felvert tojással lekentem, 180 fokon kisütöttem őket.
A tészta nem túl édes, de mivel a rahát tömény cukor némi ízesítéssel és színezékkel, épp elég édes lesz tőle. Amúgy sem szoktam édesre készíteni a kelt tésztákat, majd a töltelék megédesíti, amennyire kell.
De szép, mosolygós kifliket sütöttél, nagyon finomak lehetnek :-) A rahátot mi is ismerjük, Torockón ettünk is belőle, hasonló kifliket, azok is finomak voltak. Egyszer mi is hoztunk rahátot, én ilyet sütöttem belőle, a torockói recept alapján:
VálaszTörléshttps://katalin-konyha.blogspot.com/2011/10/rahattal-toltott-vanilias-kifli.html
Köszönöm, Katalin! :-)
TörlésMegnéztem, mit sütöttél a raháttal. Szép kiflik! Ismerős a recept, mifelénk is sütöttek hasonlót, sőt, cukros vízbe mártották, majd kókuszba forgatták. Nagyon rég sütöttem, a maradék rahátból érdemes lenne feleleveníteni.