Rakott krumpli

Gyerekkorunk egyik nagy kedvence. Mikor a tyúkok jó kedvükben voltak, s sokat tojtak, olyankor biztosan készült. Csak krumpli, főtt tojás és sok tejföl alkotta, de nagyon örültünk, mikor az készült ebédre a leves mellé. Fiam tervezte, hogy majd rakott krumplit is készít albérletük konyhájában, de amikor elmeséltem neki, hogyan készül, már nem volt olyan lelkes. Tényleg hosszadalmas kicsit az elkészítése, de összetevőit tekintve egyszerű, meg nagyszerű is. Meg viszonylag olcsó is. Ha viszont felturbózzuk kolbásszal és/vagy sajttal, mindjárt megdobja a költségeket is. Nálunk néha kerül bele kolbász, de számomra az igazi az Anyukám által készített. Azért sajttal rendszerint megbolondítom, mint mindent, amit lehet.

Hozzávalók:

  • 1-1,5 kg krumpli
  • 8-10 tojás
  •  nagy pohár tejföl
  • kevés bors
  • pici olaj
  • 10-15 dkg trappista sajt
Így készül:
A krumplit annyi vízben, amennyi ellepi, kis lángon puhára főzöm. Akkor puha, mikor a villa könnyedén beleszalad.
A tojást szintén annyi vízben, amennyi ellepi, főni teszem. Fővéstől számított 10-12 percig kell főzni, hogy kemény legyen. Mikor letelt az idő, leöntöm róla a forró vizet s hideg vizet engedek rá.
A krumplit, ha megfőtt, leszűröm, s azon forrón megpucolom. Villát szúrok a krumpliba, s késsel lehúzom a héját. A tojásokról is leöntöm a vizet, s megpucolom.
Egy hőálló edény alját vékonyan kiolajozom. Rákarikázom fele krumplit, megszórom sóval. Erre kerül fele sajt lereszelve, majd a tojások felkarikázva. Megint szórok rá nagy csipet sót, majd következik a krumpli másik fele, amit megint sózok. Közben lehet pici borsot is szórni a rétegekre, de ez el is maradhat. Ráreszelem a többi sajtot.
A tejfölt összekeverem, ha túl kemény, pici tejjel hígítom, majd elosztom a krumpli tetején. 
190 fokra előmelegített sütőben addig sütöm, míg a teteje pirulni kezd.
Tessék, Gergő, ha sok szabadidőd van, lehet rakott krumplit készíteni! 😊😋😍
Tényleg egyszerű, csak időigényes. A sóval inkább csínján bánok, ha sótlan lesz, utólag is meg lehet sózni. de ha elsózzuk, kivenni már nem lehet belőle. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...