Többek között pogácsa is készült, többféle maggal.
Hozzávalók:
- 110 dkg liszt
- 12 dkg margarin
- 25 dkg zsír
- 2,5 teáskanál só
- 4 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 4 dkg élesztő
- 2 nagy tojás
- 10 dkg tökmag
- 1-1 maréknyi lenmag és szezámmag
- + 1 tojás lekenni
Így készült:
A tejet meglangyosítottam, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt.
A lisztet (eredetileg egy kg-ot, de lágy lett, s utólag adtam hozzá még 10 dkg-ot) tálba mértem, elvegyítettem a sóval, elmorzsoltam a margarinnal és zsírral. Hozzáadtam a tojásokat, a közben felfutott élesztős tejet és összegyúrtam. A végén kerültek bele a magok, s megdagasztottam a tésztát.
Letakarva egy órányit kelni hagytam.
Lisztezett deszkán vékonyra nyújtottam, hajtogattam. 15-20 perc újabb pihentetés után- letakarva- egy-másfél ujjnyi vastagra nyújtottam, kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggattam, tepsibe pakoltam.
Csipet sóval felvert tojással lekentem.
180 fokos sütőben szép pirosra sütöttem.
Finom, ropogós pogácsák lettek. S jó sok. Még útravalót is pakoltam belőle a hosszú útra kelő családtagoknak.
Finom lehetett! És a "kerti" ünnepség is nagyon jó lehetett, még ha nem is volt túl jó idő :-)
VálaszTörlésÓ, ezek az összejövetelek mindig jók, függetlenül az időjárástól! :-)
Törlés