Gyömbéres répasüti

Húsvétra terveztem, sok más társával együtt, de szelektálnom kellett, idén csak magunknak sütöttem.
Tavaly ilyentájt sütöttem először répás sütit. Persze, hogy gyanakodva kóstolták meg, milyen dolog az, hogy a levesbe való zöldség sütibe kerül? De meglepően jó volt a fogadtatása, mindenkinek ízlett.
Ez most kicsit más, az itt talált receptet követtem többé-kevésbé. Igazából a bele való gyömbérnek köszönhetően akadt meg rajta a szemem. Érdekes, de igen kellemes ízhatás lett. Ami még jobban meglepett: tömör, ragacsos tésztára számítottam, közben egy könnyű, majdhogynem piskótaszerű lap sült ki belőle.
Tehát nem kell a répától tartani, sütiben is megállja a helyét!

Hozzávalók:
A répás masszához:

  • 3 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 25 dkg répa (pucolás után mérve)
  • 1,5 dl olaj
  • 10 dkg darált dió
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet szódabikarbóna
  • 25 dkg liszt
  • csipet só
  • hüvelykujjnyi darab gyömbér
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 1-1 narancs és citrom kicsavart leve
A krémhez:
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 6 dl tej
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 dl habtejszín
  • + maréknyi darált dió a tetejére
Így készült:
A répát a reszelő kis lyukú oldalán lereszeltem a megpucolt gyömbérrel együtt.
A tojásokat összekevertem a cukorral, majd sorra belekerült az összes többi hozzávaló és alaposan összekevertem.
Sütőpapírral bélelt tepsibe (28×32 cm-es) simítottam.
180 fokon tűpróbáig sütöttem, illetve amíg a teteje szépen világosra pirult.
Mikor kihűlt, rákentem e krémet, beszórtam a tetejét maréknyi darált dióval és már kóstoltuk is.
Így készült a krém: a pudingokat a tejjel és a cukorral megfőztem. Hagytam kihűlni, időnként megkavartam. A tejszínt felvertem, a pudinggal több részletben összekevertem.

 Szerettük! 
Csak a hozzávalók listája hosszú, elkészíteni egyszerű is meg viszonylag gyors is. Csak keverni-kavarni és sütni kell. A krémmel sincs sok macera.
Nálunk amúgy is sok répa fogy, levesekbe sem sajnálom, köretnek is finom, párolva, zöldfűszerekkel. Ha tepsis krumplit sütök, abba is mindig kerül, vegyes párolt zöldségeknek is fontos összetevője. Ezután hébe-hóba sütibe is beleszemtelenkedik. 😀


6 megjegyzés:

  1. Kedves Gerdi! Mennyi tejjel főzöd a 2 pudingport? Köszönöm, Magdolna

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Magdolna! 6 dl tejben főzöm. Köszönöm, hogy észrevetted a hiányát, pótoltam is. Gerdi

      Törlés
  2. Nagyon finom lehet, guszta szeletek! Én is szoktam répás sütiket sütni, finomak, és nem is érezni rajta a répa ízét :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Katalin! Tényleg érezni rajta a répát, inkább a dió dominál.

      Törlés
  3. Finom lehet! Én is szeretem a répás sütiket! :)

    VálaszTörlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...