Sárgaborsó főzelék

Ez is egy olyan étel, amit minden szökőévben egyszer készítek el. S nem túlzok. A gyerekek még nem is ettek ilyet, s tartottam tőle, nem is fognak. De azt mondták rá, finom, s meg is ették, emennyit kivettek. Nekem sem a kedvenc ételem, ha az lenne, gyakrabban készülne. De nem is ehetetlen. Hogy ilyen fogadtatása volt, lehet, eztán minden évben főzök! 😀
Hozzávalók:

  • 1 csomag sárgaborsó
  • bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 kisebb krumpli
Továbbá:
  • 4 fej hagyma
  • 1-2 dl olaj
  • paprika
  • házi darált pirospaprika
Így készült:
A borsót megmostam. Annyi vízben, amennyi bőven, 2-3 ujjnyira ellepi, főni tettem. Sót, nagy csipet borsot és a gerezd összezúzott fokhagyma is belekerült.
A krumplit megpucoltam, megmostam, hasábokra vágva beletettem.
Kis lángon hagytam főni. Időnként megkevertem, ha szükséges, még önthetünk rá vizet, illetve kóstolás után sózni is lehet.
Közben a hagymákat megpucoltam, felkockáztam s jó bő olajon fedő alatt párolódni tettem. Sóztam. Hagytam puhára párolódni, az sem baj, ha kicsit megpirul. Végül tettem hozzá kevés fűszerpaprikát és teáskanálnyi darált paprikát.
Mire a borsó puhára fő, már a krumpli szét is fő, alig marad leve. Krumplitörővel összetörtem.
Sok hagymával a tetején tálaljuk. 

Kezdetben lágy, elterülő állaga van, kihűlés után megdermed. Én már akkor fotóztam, de felmelegítés után a maradék is finom.

6 megjegyzés:

  1. Nálunk is ritkán készült sárgaborsóból étel, még van egy fél zacskónyi. Jó ötlet a felhasználásához. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Másképp nem is tudom, hogy lehet elkészíteni, otthon csak így láttam-ettem. Utána kéni nézni! :-)
      Ha elkészíted, remélem, Nektek is ízleni fog!

      Törlés
  2. Nagyon guszta lett a főzeléket, csakis finom lehetett!
    Mi szeretjük a sárgaborsót. Én krumpli nélkül készítem, hasonlóan mint a szárazbabot, amibe egy-két darab füstölt kolbászt szoktam belefőzni, amitől nagyon jó íze lesz 😊

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm, Katalin!
    De jó ötletet adtál, épp azon morfondíroztam, hogy lehetne még elkészíteni. Úgy is biztos finom! Tenni fogok egy próbát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt megnézheted az enyémet:
      http://katalin-konyha.blogspot.com/2014/01/sargaborsofozelek.html

      Törlés
    2. Köszönöm, megnézem, hogyan készíted! Mert fő a változatosság! :-)

      Törlés

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...