A gyors: csak odateszem főni a borsót, ízesítem, behabarom. A másik: hagymát pirítok, répát pucolok hozzá- ez a finomabb, s valamivel "lassabb" alakja. Rá pedig? Leggyakrabban tükörtojás készül, teljesen átsütve. Bár én szeretem, ha a sárgája lágy marad. Vagy kolbász sütve. Vagy virsli, amit néha a borsóval együtt főzök meg.
Tehát hol így, hol úgy. Most így:
Hozzávalók:
- 1 fej hagyma
- 2 sárgarépa
- só
- 50 dkg zöldborsó (fagyasztott)
- 1 liter víz
- 1 teáskanál házi ételízesítő
- pirospaprika
- 3 evőkanál liszt
- fél dl olaj
- 2 dl tej
- petrezselyemzöld
- tojás/kolbász rá
Így készült:
A hagymát megpucoltam, apróra vágtam. Kevés olajon, nagy csipet sóval megpároltam. Hozzáadtam a megpucolt, felaprított répát. Kevés ideig fedő alatt, együtt pároltam, majd hozzáadtam a borsót. Felöntöttem 1 liternyi vízzel, adtam még hozzá nagy csipet sót meg az ételízesítőt- ez is sós, ezért előbb óvatosan sózom.
Mikor megfőtt a borsó, rántást készítettem: két evőkanál lisztet az olajon világosra pirítok. (Addig kevergetem kis lángon, míg kap egy kis színt.) A borsóhoz öntöm, közben kevergetem. A maradék egy evőkanál lisztet előbb kevés tejben keverem simára, majd felengedem a többivel, ezt is a főzelékhez öntöm. Még pirospaprikát teszek bele, kanálhegynyit, hogy legyen kis színe, meg kis csokor apróra vágott petrezselymet. Megkóstolom, ha még kell, sózom.
Felfő és kész is.
Már csak a tükörtojást kell megsütni rá, vagy kolbászkarikákat.
A főzelékek közül nálunk is a borsófőzelék készül leggyakrabban. Mi a bundáskenyeret és a fasírtot is szeretjük mellé. :)
VálaszTörlésBundáskenyeret még soha nem jutott eszembe készíteni hozzá. De jó ötlet, köszönöm!
TörlésNagyon guszta mindkét változat! Én elég sűrűn készítek főzeléket, szeretjük mindenből, csak a sóskát nem 😊 Készülhet hozzá sok minden, fasírt, sült hús, pörkölt, tükör tojás, virslipörkölt... finom mindegyik.
VálaszTörlésKöszönöm szépen!
TörlésValószínűleg ez is régről maradt berögződés, Anyukánk sem készített sok főzeléket. Meg sokfélét sem. A tök a másik, amiből viszonylag gyakran készült, s amit kimondottan szeretek. Jó szaftos csirkehússal! :-)