Húsleves

A levesek levese.
A leggyakrabban főzött leves minálunk, mióta az eszemet tudom. Havonta legalább egyszer biztosan készül, s mindig jó sok. És mindig hétvégére. Előfordul, hogy hét közepén is van még belőle. Mégsem unja még senki. Mi lehet a titka? 😃
Ez sem az az étel, amibe mindig ugyanaz, ugyanannyi kerül. Meg gondolom, mindenki másképp csinálja.
Azért is olyan népszerű, mert sok esetben a második fogást is biztosítja -így vagy úgy- a belefőtt hús. A benne lévő zöldség és főtt hús összeaprításával pedig előétel is kerekedik, a böff, ahogy mi neveztük, azaz a francia saláta.
A legfinomabb húsleves a házi csirkéből-tyúkból készül. Ezt határozottan állítom. Amúgy is mindig finom, de az utolérhetetlen.
Nagy, 8 literes fazékba szoktam főzni, de azért nem egészen tele. Nagyobb része ebéd lesz legalább 3 napra, a maradékot lefagyasztom.

Hozzávalók:

  • 4-5 szál sárgarépa (mérettől függően)
  • 2-3 petrezselyem
  • darab zeller
  • fél karalábé és/vagy kis darabka káposzta
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 paprika
  • húsos csont, hús (szárnyas és/vagy disznó)
  • bors
  • esetleg peszternák, zellerlevél, petrezselyemzöld, 1 paradicsom, kevés csípős paprika
Így készül:
A húst mindig beáztatom. Sokszor kerül bele csirkemell csontja, karajcsont, comb- többnyire csontos húst veszek, a húst elhasználjuk másra, a csontos részt pedig elteszem levesnek. Hogy mennyi legyen? Legutóbb 2 csirkemell csontja, amin persze némi hús is marad. 1 kisebb darab -tenyérnyi-oldalas és 60-70 dkg disznócomb került bele. De van, hogy pulykanyak, comb vagy szárny a belevaló, vagy kacsa csontos része- ez a ritkább.
A fazekat úgy félig töltöm vízzel, teszek bele 1 púpozott teáskanál sót -ez nem lesz elég, de kóstolás során mindig sózom még- s főni teszem.
Közben megpucolom a belevaló zöldségeket.
A majdnem fővő vízbe beleteszem a csontot-húst, a hosszában bevágott zöldségeket.
Kis lángon, hogy ne főjön nagyon, mert akkor zavaros lesz, úgy 3 órát kell főnie. De az a biztos, ha időnként megnézzük, megpuhult-e már a hús és zöldség. Meg ha úgy tapasztalom, hogy nagyon elfőtt, vagy több levest szeretnék, vízzel is pótolom.
10-15 percig hagyom állni, aztán leszűröm a levét. Nem főzöm be az egészet, de felénél többet.
Legtöbbször levestészta kerül bele, ritkábban grízgaluska. Nem szoktam külön főzni a tésztát, hanem bele a húslevesbe. A benne főtt zöldséget és húst külön tálalom, aki szereti, vesz a levesbe, vagy előtte eszik belőle. Vagy saláta saláta lesz a sorsa. Majd azt is leírom valamikor, hogyan.

Mi készülhet a benne főtt húsból? Mondjuk vadas. Vagy kicsit megsütve -vagy csak úgy- főtt krumplival és gyümölcsszósszal is finom. Gyerekkoromban nagyon szerettem a paradicsomszószt, ami szintén főtt húshoz készült, hozzá még járt rántott krumpli.

Még nagyon sok mindent tudnék írni a húslevesről. Régen szinte mindig házi tyúkból főtt, aztán a szárnyas megsütve, krumplival a második fogást is biztosította.
A Mama húslevese házi tésztával... na az utolérhetetlen. Gondoltátok volna, hogy tészta alakja meghatározza a leves ízét? Pedig ugyanazok a belevalók, liszt és tojás, de a laskára vagy zabszemre -Mama specialitása volt az apró négyzet alakúra vágott tészta- alakított tészta más zamatot adott a levesnek. Az Anyuka húslevesét sem bírom utolérni. Szerintem a szíve-lelke hiányzik belőle...

A bele főtt zöldség... hát nem egyszer nem fogy el. Ha böff készül belőle, úgy igen, azt mindenki szereti. De sütöttem már belőle fasírtot is, vagy csak simán kevés olajon, sózva, borsozva megpirítom. Semmit sem dobunk ki! Persze ez nem mindig jön össze, de ez egyik elvem.


4 megjegyzés:

  1. Nagyon finomak lehetnek a húsleveseid, szívesen elfogadnék egy tányérral belőle a vasárnapi ebédhez 😋. De ennyi hústól és zöldségektől csakis finomak lehetnek, és persze ha szívvel-lélekkel főzöd 😊. Én inkább csak csontokból, csontos húsokból szoktam készíteni, én is sok zöldséggel, csak kisebb mennyiséget, amit mi is 3 napig szoktunk enni 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen!
      Én is többnyire húsos ilyen-olyan csontból készítem. Olyankor kerül bele hús is, mikor van valami célom vele- mondjuk gyümölcsszósz készül másodiknak. Előbb több mint felét főzöm be, másik felét vagy lefagyasztom, vagy más tésztával, grízgaluskával főzöm meg. És tényleg még soha senki nem méltatlankodott, hogy már megint húsleves? :-)

      Törlés
  2. Nálunk is örök kedvenc a húsleves, és természetesen házi tyúkból a legfinomabb. Mai napig, amikor megyünk anyósomékhoz mindig húslevessel vár (saját tyúkból). :)
    Nálunk is böff készül a zöldségből, de volt hogy lefagyasztottam, és egy következő alkalommal csináltam belőle krémlevest. Finom volt.
    A húsból meg legutóbb húspástétomot készítettem. Gyerekkoromban pedig, ha húsleves volt, akkor a második a főtt hús mellé hagymás törtkrumpli volt paradicsom szósszal. Mindenki szerette. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos ritkán jutunk hozzá házi tyúkhoz. De ha igen, megbecsüljük, valamilyen ünnepre tartogatom.
      Köszönöm ezeket az ötleteket, a krémleves kipróbálandó!
      Paradicsom szósz nálunk is készült régen, de én nem szoktam, Férjemet ki lehetne üldözni vele a világból. Pedig szerettem!

      Törlés

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...