Sokmagos kenyér, zsömle

Mióta itthonról dolgozom, többször sütök kenyeret. Azt nem mondanám, hogy több az időm, de az oda-visszautat a munkahelyre mindenképp megspórolom. Kipróbáltam több mindent, amit összeolvastam, egyedül a kovászra, az igazi, sok napos odafigyelést és rendszerességet megkövetelőre nem vettem még rá magam. Pedig utánaolvastam a témának. Nem nyerte el a tetszésemet, meg sok volt a bizonytalanság. Aztán találtam egy részletes, pontos leírást, s eltökéltem magam, hogy nekiállok. Még nem jött össze a kellő elszántság.
Úgy hogy sima, legegyszerűbb kenyeret sütöttem. Amilyet szoktam, s amire azt mondta Férjem, finomabb, mint a gépben sütött.
Most fele zsömle lett. Meg többféle liszt és magvak kerültek bele.
Hozzávalók:
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 dl víz+ szükség szerint (kb. 4 dl)
  • 50 dkg fehér búzaliszt
  • 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 30 dkg tönkölybúzaliszt
  • 2 teáskanál só
  • 4-5 evőkanál olívaolaj
  • 1-1 maréknyi napraforgó, -tök- és lenmag
Így készült:
3 dl vizet megmelegítettem, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. 
A liszteket kimértem, hozzáadtam a sót, elvegyítettem. Beleöntöttem az időközben felfutott élesztőt, s munkába állítottam a dagasztógépet. Legtöbbször kézzel dagasztok, de most közben másik sütivel bíbelődtem. Még 4 dl langyos vizet öntöttem hozzá, ami soknak bizonyult, ezért még 2 evőkanálnyi liszttel javítottam az állagán. Inkább keményebb legyen a tészta, ne szétterülős. Mikor jónak találtam, hozzáöntöttem az olajat, mikor ez is elkeveredett, a magokat.
Mikor alaposan kidolgozódott a tészta, kevés liszttel megszórva, letakarva hagytam megkelni.
Mikor megkelt, kiborítottam, finoman átgyúrtam, kettéosztottam. Egyik feléből 9 zsemlét formáltam, tepsibe pakoltam, tetejét kicsit lelapogattam. Hagytam 15 percet kelni, majd mentek a 180 fokos sütőbe.
Közben a tészta másik feléből két hosszúkás kenyérkét formáltam, tetejét bevagdostam, s kelt, míg a zsömlék megsültek. Utánuk mehettek a kenyerek.
Addig sültek, míg szép színt kaptak, s kopogós lett a tetejük.

A magoktól jó ízük lett. Reggelire joghurttal finom volt! 

4 megjegyzés:

  1. Nagyon szép kenyeret és zsömlét sütöttél! Csodásan néznek ki! Én még sohasem sütöttem ilyeneket, mindig csak csodálom másokét.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :-) Én is a mások kenyerét csodálom! :-) Én csak ilyen egyszerűket tudok sütni, de a lényeg, hogy finomak. Meg persze házi.

      Törlés
  2. Nagyon ügyes vagy, hogy ilyen szép kenyeret, zsömléket tudsz sütni! Nekem ez nem megy, és sajnos a sütőm sem szeret kenyeret sütni :-) Egy-kétszer próbálkoztam vele, de nem lett az igazi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :-) Én szeretek kenyeret sütni, többnyire. Már beletörődtem, hogy nem lesz olyan szép repedezett héjú, mint a profiknak, de még ehetetlen soha nem lett. Szeretnék egy kemencét... Hátha, abban. De Férjem nem szeretne! :-D

      Törlés

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...