A kiflik így készültek:
Hozzávalók:
A tésztához:
- 4 dl tej
- 4 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 kg liszt
- 2 teáskanál só
- 25 dkg margarin
- 1 evőkanál zsír
- 2 közepes tojás
Töltelékhez:
- 20 dkg reszelt sajt
- 1 tömlős sajt (10 dkg )
- 1 ek tejföl
- nagy csipet só
- 8-10 szelet szalámi
- +1 tojás, lenmag a tetejére
Így készült:
A tejet megmelegítettem, elkevertem benne a cukrot és belemorzsoltam az élesztőt.
A lisztet elvegyítettem a sóval (púpos teáskanállal mértem bele), elmorzsoltam a margarinnal és zsírral. Beleütöttem a tojásokat és beleöntöttem a közben felfutott élesztős tejet. Összegyúrtam, megdagasztottam. Picit lágyabb lett a kelleténél, egy evőkanálnyi liszt hozzáadásával megfelelőnek találtam.
Egy órányi kelesztést követően 13 részre osztottam.
A töltelékhez valókat összekevertem- a szalámit apró kockákra vágva.
A tésztagombócokat vékonyra, kerekre nyújtottam, 8 háromszögű részre vágtam, kis kupac tölteléket tettem a szélesebb végére. Felsodortam, meghajlítottam, tepsibe pakoltam.
Felvert tojással lekentem, sárga lenmaggal szórtam be.
180 fokos sütőben világosra sütöttem.
Nem lett elég az összesbe a töltelék, a maradékba csak sajtot tettem.
Bármilyen maggal beszórható, a töltelék is ízlés szerint variálható.
Finom, puha kiflik lettek. Még van belőle- csuda tudja, de ilyenkorra már elege van az embernek minden jóból. Én most személy szerint köménymaglevest ennék pirítóssal legszívesebben. Még van az újévre főzött levesből, de ha elfogy, azt főzök.
A tejet megmelegítettem, elkevertem benne a cukrot és belemorzsoltam az élesztőt.
A lisztet elvegyítettem a sóval (púpos teáskanállal mértem bele), elmorzsoltam a margarinnal és zsírral. Beleütöttem a tojásokat és beleöntöttem a közben felfutott élesztős tejet. Összegyúrtam, megdagasztottam. Picit lágyabb lett a kelleténél, egy evőkanálnyi liszt hozzáadásával megfelelőnek találtam.
Egy órányi kelesztést követően 13 részre osztottam.
A töltelékhez valókat összekevertem- a szalámit apró kockákra vágva.
A tésztagombócokat vékonyra, kerekre nyújtottam, 8 háromszögű részre vágtam, kis kupac tölteléket tettem a szélesebb végére. Felsodortam, meghajlítottam, tepsibe pakoltam.
Felvert tojással lekentem, sárga lenmaggal szórtam be.
180 fokos sütőben világosra sütöttem.
Nem lett elég az összesbe a töltelék, a maradékba csak sajtot tettem.
Bármilyen maggal beszórható, a töltelék is ízlés szerint variálható.
Finom, puha kiflik lettek. Még van belőle- csuda tudja, de ilyenkorra már elege van az embernek minden jóból. Én most személy szerint köménymaglevest ennék pirítóssal legszívesebben. Még van az újévre főzött levesből, de ha elfogy, azt főzök.
Azóta persze nincs már, újévi leves sem meg kifli sem. Valahogy elbújt ez a régen megírt bejegyzés. De ilyen kifli bármikor jól jöhet!
Nagyon guszták. Lassan kiírhatod "Gerdi pékség", biztos hamar elfogyott.
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :-) Ha ez lenne a munkám, nem biztos, hogy ilyen lelkesen tenném a dolgom. Jól van ez így, a családnak elsütögetek...
TörlésIlyen kifli valóban bármikor jöhet! Ahogy Éva írja, már tényleg pékséget nyithatnál, olyan szép és bő a választék 😊
VálaszTörlésÓ, köszönöm szépen, de maradok inkább tanító néni, s közben kedvemre sütögetek! :-)
Törlés