Lekváros falatkák

Kifliket is terveztem sütni, s valaki arra is számított, hogy havasi kiflit fog enni. Sajnálom, hogy csalódást okoztam Neki. Ha tudom, megsütöm, ha törik, ha szakad. De remélem, lesz alkalmam pótolni eme mulasztást. 
Helyette ilyet sütöttem. Ez is lekváros, de közel sem kifli. Azért finomak voltak, nekem legalábbis ízlett. Azt hiszem, a nyaralás során én pusztítottam el java részét.
Találtam a kamrában celofánnal lekötözött, mintegy felére apadt-keményedett  őszibarackdzsemet. Ez került bele, biztos voltam benne, hogy ez nem fog kifolyni. 
Hozzávalók:
  • 60 dkg liszt
  • 20 dkg zsír
  • 2 dl tejföl+ 2 evőkanál
  • csipet só
  • 1 csomag sütőpor
  • lekvár tölteni (két kis üveggel elfogyott)
  • porcukor beszórni
Így készült:
A lisztet a sóval és sütőporral elvegyítettem, elmorzsoltam a zsírral, majd összegyúrtam annyi tejföllel, hogy összeálljon a tészta. A 2 dl-hez nekem kellett még két nagy evőkanállal. A tészta könnyen gyúrható legyen.
Fél órányi pihentetés után két részre osztottam, felét kinyújtottam, téglalap alakúra. Közel a széléhez pakoltam egy csík lekvárt, amit felsodortam, azaz becsomagoltam a lekvárcsíkot úgy, hogy fedjék egymást a tésztaszélek. A tésztát elvágtam, a csíkot tepsibe tettem- tepsi hosszúságúra szabva. Újabb lekvárcsík következett, becsomagoltam- míg elfogyott a tészta. Feléből három lekváros csíkot sikerült tekercselni. 
A tepsibe felvágtam éles késsel kis darabokra, így került a sütőbe.
Míg sült, a tészta másik felével ugyanígy jártam el.
Még melegen porcukorral szórtam be.


Szilvalekvárral még finomabb lett volna, de az általam főzött nem biztos, hogy benne marad.
Idén megint az a terv, hogy üstben főzünk szilvalekvárt- évek óta tervezzük, de eddig nem tudtuk összehangolni a szabadidőnket - mindegyikünkét- a szilvaéréssel. Idén talán... Vagy úgy lesz, aki jön, lesz, lekvárt mindenképp főzünk. 😉

2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta. Ezzel a lekvárral is biztos nagyon finom de valóban sűrű szilvalekvárral lenne a tuti. Tervezek én is szilvalekvárt is készíteni persze nem üstbe pedig az az igazi, de azt mondják abból is kevés lesz és az is drága.Pozitívan gondolok rá és reménykedem hogy tévednek:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :-) A szilvalekvár utolérhetetlen... Nekem kedvencem. Nem tudom, hogy alakul majd a szilva ára, de sárgabaracklekvárt is az ára miatt nem főztem. Van még tavalyról. Aztán jövőre hátha terem a saját fánk...

      Törlés

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...