Havasi kifli

Anyukám receptes füzetében volt egy csomó, újságból kivágott recept. Valamikor régen, az akkori újságban jelent meg sorozatban Asztalos Enikő sütirecept-gyűjteménye. Mivel Nővérem örökölte meg a füzetet annak minden tartozékával együtt, az érdekesnek talált recepteket kiírtam magamnak.
Ezek között találtam ezt a kiflit is. A mennyiségek bögrével voltak megadva, de nekem kézenfekvőbb mérleggel mérni. Így örökítem meg itt is.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg sertészsír
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • lekvár tölteni
  • vaníliás porcukor beforgatni
Így készült:
A tejet meglangyosítottam, elkavartam benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni. Közben a liszthez adtam a sót, elmorzsoltam benne a fagyos zsírt. Hozzáadtam a tojást és az élesztős tejet. Összegyúrtam. Kemény tészta lett, de összeállt. Simára dolgoztam.
40-45 perc pihentetés után 8 részre osztottam, gombóccá hengergettem. Lehetett volna 10-re is, hogy még apróbb kiflik legyenek.
Mindegyik gombócot kerekre, egész vékonyra nyújtottam. 8 cikkre vágtam. Mindegyik vastagabb végére egy kis lekvárt tettem -én szilvalekvárt-, s felsodortam, kiflivé hajlítottam. Tepsibe rakosgattam, hagytam pihenni negyed órányit. 
180 fokra előmelegített sütőben világosra sütöttem.
Még azon forrón porcukorba hengergettem őket.
Finom, puha kiflik lettek. 
Anyukám sütött időnként egy fajta lekváros kiflit, annak a receptjét kerestem, vagy legalábbis hasonlót szerettem volna sütni. De nem találtam, így e mellett döntöttem. Az szerintem sütőporos volt, s jó omlós. Persze ez is megtette. Bár arra számítottam, ez is omlósabb lesz a zsírtól, de nem volt az, inkább puha, foszlós.



20 megjegyzés:

  1. Hm, nagyon finom lehet, nagyon szeretem az ilyet. Holnap reggel kiteszem a Blogkóstoló sorsolását, lesd meg :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Viki, köszönöm az értesítést, alig várom:-) Bár várnom kell estig... de kibírom!

      Törlés
  2. Milyen szép kifliket tekergettél:) Igen ez egy puha kelt tészta, nem omlós, de biztos nagyon finom!!!

    VálaszTörlés
  3. Holnap reggel a kávém mellé......

    VálaszTörlés
  4. A fiam kedvence, csak úgy egymás után tudja eltüntetni:-) finomak!

    VálaszTörlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szeretem a havasi kiflit de rég nem ettem. Nagymamám sütötte mindig. A tiédek nagyon szépek!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szépre sikeredtek a kiflik, mint minden, amit sütni szoktál :) A terítőd is nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  8. Az egyik kedvencem a Hókifli!:)) Minden mennyiségben jöhet. Nagyon mutatós és igen guszta!:))Terítékre kerül hamarosan nálam is. Szép napot!Tücsi

    VálaszTörlés
  9. Emlékszek egy havasi kiflire, amit mindenki sütött otthon néhány évvel ezelőtt. És finom volt ám! Pont úgy nézett ki mint a tied. Befalnék most jó néhányat:)

    VálaszTörlés
  10. Milyen porhanyós lehet a zsírtól! És gyönyörűek! :) Igazán megőrzésre méltó recept.

    VálaszTörlés
  11. Nagyon szeretem ezt a fajta kiflit, nagynéném sokszor szokta sütni:)

    VálaszTörlés
  12. Azért biztos nem bántátok, hogy puha, foszlós lett! :) Levettél a lábamról ezekkel a kiflikkel, imádom a szilvalekvárral töltött sütikéket! :)

    VálaszTörlés
  13. Vasárnap pont ezt sütöttem :) szintén Anyukám receptje alapján,és annyira finom volt, hogy a fiúk nem hagytak a fotózásra!

    VálaszTörlés
  14. Köszönöm Mindenkinek! Látom, nem csak én szeretem a hagyományos recepteket, és ez így van jól:-)

    VálaszTörlés
  15. Nagyon szeretem az ilyen élesztős disznózsírral készült sütiket, van nekem is több hasonló receptem, főleg a lekváros papucs a kedvencem! Megjegyzem ezt a kiflis receptet is, tetszik. :P

    VálaszTörlés
  16. Gerdi megsütöttem a Blogkóstolóra nagyon finom lett! Köszi a receptet! :)
    http://marykonyha.blogspot.hu/2013/02/havasi-kifli-blogkostolo-7.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Marianna, köszönöm az értesítést, már meg is lestem a gyönyörű kifliket!

      Törlés
    2. Szívesen Gerdi, köszi szépen a dicséretet! :)

      Törlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...