Ezek között találtam ezt a kiflit is. A mennyiségek bögrével voltak megadva, de nekem kézenfekvőbb mérleggel mérni. Így örökítem meg itt is.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg sertészsír
- 1 mokkáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 2 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 1 tojás
- lekvár tölteni
- vaníliás porcukor beforgatni
Így készült:
A tejet meglangyosítottam, elkavartam benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni. Közben a liszthez adtam a sót, elmorzsoltam benne a fagyos zsírt. Hozzáadtam a tojást és az élesztős tejet. Összegyúrtam. Kemény tészta lett, de összeállt. Simára dolgoztam.
40-45 perc pihentetés után 8 részre osztottam, gombóccá hengergettem. Lehetett volna 10-re is, hogy még apróbb kiflik legyenek.
Mindegyik gombócot kerekre, egész vékonyra nyújtottam. 8 cikkre vágtam. Mindegyik vastagabb végére egy kis lekvárt tettem -én szilvalekvárt-, s felsodortam, kiflivé hajlítottam. Tepsibe rakosgattam, hagytam pihenni negyed órányit.
180 fokra előmelegített sütőben világosra sütöttem.
Még azon forrón porcukorba hengergettem őket.
Finom, puha kiflik lettek.
Anyukám sütött időnként egy fajta lekváros kiflit, annak a receptjét kerestem, vagy legalábbis hasonlót szerettem volna sütni. De nem találtam, így e mellett döntöttem. Az szerintem sütőporos volt, s jó omlós. Persze ez is megtette. Bár arra számítottam, ez is omlósabb lesz a zsírtól, de nem volt az, inkább puha, foszlós.
Hm, nagyon finom lehet, nagyon szeretem az ilyet. Holnap reggel kiteszem a Blogkóstoló sorsolását, lesd meg :)
VálaszTörlésViki, köszönöm az értesítést, alig várom:-) Bár várnom kell estig... de kibírom!
TörlésMilyen szép kifliket tekergettél:) Igen ez egy puha kelt tészta, nem omlós, de biztos nagyon finom!!!
VálaszTörlésHolnap reggel a kávém mellé......
VálaszTörlésA fiam kedvence, csak úgy egymás után tudja eltüntetni:-) finomak!
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésNagyon szeretem a havasi kiflit de rég nem ettem. Nagymamám sütötte mindig. A tiédek nagyon szépek!
VálaszTörlésNagyon szépre sikeredtek a kiflik, mint minden, amit sütni szoktál :) A terítőd is nagyon tetszik!
VálaszTörlésAz egyik kedvencem a Hókifli!:)) Minden mennyiségben jöhet. Nagyon mutatós és igen guszta!:))Terítékre kerül hamarosan nálam is. Szép napot!Tücsi
VálaszTörlésEmlékszek egy havasi kiflire, amit mindenki sütött otthon néhány évvel ezelőtt. És finom volt ám! Pont úgy nézett ki mint a tied. Befalnék most jó néhányat:)
VálaszTörlésMilyen porhanyós lehet a zsírtól! És gyönyörűek! :) Igazán megőrzésre méltó recept.
VálaszTörlésNagyon szeretem ezt a fajta kiflit, nagynéném sokszor szokta sütni:)
VálaszTörlésAzért biztos nem bántátok, hogy puha, foszlós lett! :) Levettél a lábamról ezekkel a kiflikkel, imádom a szilvalekvárral töltött sütikéket! :)
VálaszTörlésVasárnap pont ezt sütöttem :) szintén Anyukám receptje alapján,és annyira finom volt, hogy a fiúk nem hagytak a fotózásra!
VálaszTörlésNagyon jó recept!!!
VálaszTörlésKöszönöm Mindenkinek! Látom, nem csak én szeretem a hagyományos recepteket, és ez így van jól:-)
VálaszTörlésNagyon szeretem az ilyen élesztős disznózsírral készült sütiket, van nekem is több hasonló receptem, főleg a lekváros papucs a kedvencem! Megjegyzem ezt a kiflis receptet is, tetszik. :P
VálaszTörlésGerdi megsütöttem a Blogkóstolóra nagyon finom lett! Köszi a receptet! :)
VálaszTörléshttp://marykonyha.blogspot.hu/2013/02/havasi-kifli-blogkostolo-7.html
Kedves Marianna, köszönöm az értesítést, már meg is lestem a gyönyörű kifliket!
TörlésSzívesen Gerdi, köszi szépen a dicséretet! :)
Törlés