Pásztortarhonya

Madárlátta ebből-abból készült. Nem is akármilyen, hanem székely madarak látták a hozzávalókat! ☺ Annyi ennivalót vittünk magunkkal, hogy egy hétig még simán maradhattunk volna. De akkor idehaza karantén vár ránk. Jártunk még soha nem látott, illetve többször látogatott, meg majd 30 éve taposott ösvényeken-utakon is. Szép volt, jó volt.
Ott terveztem pásztortarhonyát készíteni, az egyszerűsített változatot, de nem került rá sor. Így hazajövetelünk másnapján az volt az ebéd. És másnap is, meg azutánra is maradt egy kevés. Szóval jó kiadós. Többnyire pörkölt is kerül bele, malaccombból, most anélkül, kolbásszal és szalonnával készült. Így is szeretjük!

Hozzávalók:
  • kolozsvári szalonna (kb. 20 dkg)
  • 1 nagy fej hagyma
  • kevés olaj
  • kolbász (kb. 50 dkg)
  • 1 csomag tarhonya (50 dkg)
  • 5-6 krumpli
  • 1 evőkanál házi ételízesítő
  • bors
  • petrezselyem
Így készült:
A szalonnát apró darabokra vágtam. Pici olajon sülni tettem. Mikor majdnem kész, hozzáadtam az apró darabokra vágott hagymát, fedő alatt együtt pároltam. 
Közben a krumplit megpucoltam, felkockáztam.
A hagymához-szalonnához adtam, felöntöttem annyi vízzel, amennyi ellepi. 
A kolbászt felkarikáztam, azt is beledobtam. Kicsi sót, borsot adtam hozzá. Fedő alatt, kis lángon főni hagytam.
Míg főtt, a tarhonyát kevés olajon, kevergetve kissé megpirítottam. Felöntöttem kétszeres mennyiségű, azaz 1 liter vízzel. Sót adtam hozzá és a házi ételízesítőt.  Fedő alatt hagytam főni. 
Mikor mindkettő kész, összeborítottam, ha szükséges, még sóztam, az apróra vágott petrezselyemmel együtt összefőztem, csak rövid ideig.
Uborkasaláta készült hozzá.

Legtöbbször husi is kerül bele, mint már említettem, pörköltnek elkészítve. Akkor nem párolok hagymát külön a szalonnával. Van úgy, hogy akkor a kolbász marad ki, de van, hogy mindent pakolok bele. Mindenképp viszonylag olcsó, és igen kiadós. Jó sok lesz belőle, de szeretjük, meg a cica is az esetleges maradékot. 
Azért néhány fotót mutatok a több, mint ezerből, ami készült. Első fotón lévő házikó az otthonunk volt egy hétig. Többin néhány Erdély csodái közül:













5 megjegyzés:

  1. Finomat főztél, nagyon guszta lett. Bár Erdélyben biztos jobban esett volna az elfogyasztása 😄
    Örülök, hogy sikeresen végigjártátok Székelyföldet! Ahogy néztük a képeket mindet felismertük, jártunk mindenhol mi is. Az időjárás is kegyes volt hozzátok, csak az a kár, hogy nem tudtatok tovább maradni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen!
      Gondoltam, hogy Nektek ismerős lesz sz összes hely. Mindről láttam Nálatok fotót. Nekünk az ezeréves határ volt új, ott először voltunk. És nem utoljára. Csodás a Gyimesek völgye, oda még el kell mennünk. Volt néhány csalódás is, de hát Romániában megszokhattuk volna már... Nekik nem fontosak a turisták. Valóban szerencsénk volt az időjárással, mindössze egy nap esett az eső, mindössze addig állt el, míg megnéztük a kápolnát Gyimesbükkön. És még mesélhetnék, napestig.

      Törlés
    2. Gondolom hogy sok szép élménnyel tértetek haza, és van bővel mesélni való.
      Nagyon szép helyeken jártatok, a faház ahol laktatok, az is nagyon hangulatos. Valahol a víztározó vagy a Libán környékén volt talán? Én olyannak nézem 😁😄

      Törlés
    3. Katalin, de jól ismered Erdélyt! Igen, a víztározó mellett van a faház. Nagyon tetszett, a környék is. Pár perc sétára volt a tó, de ott is figyelmeztettek a medveveszélyre. Medvét nem láttunk, csak a nyomát. Mondjuk nem is szerettünk volna szembetalálkozni vele. Ez is elgondolkodtató, meg az, hogy az Egyeskőre vezető turistaösvényt február óta nem volt idejük eltakarítani a kidőlt fáktól, sőt, még egy figyelmeztető táblát se raktak ki. Egy vihar letarolta elég nagy területen a termetes fenyőket- szomorú látványt nyújt. Másik ösvényen mentünk fel, felfele azt mondtam, soha többet. De felérve meggondoltam magam. Még mindig csodás! :-) Mint Székelyföld minden porcikája. Oda mindig szívesen megyek.

      Törlés
    4. Köszönöm a válaszodat. Örülök, hogy ilyen jól eltaláltam a házatokat 😃
      Mi kétszer jártunk fent az Egyeskőnél. Nagyon szép, de lehet hogy harmadszorra már nem menne...

      Törlés

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...