Málnás-krémes szelet

Épp időben kaptunk észhez, utolsó málnaszedésből jutottunk nem kis adaghoz. Jó sokat pakoltam a fagyasztóba, meleg napokon jól jön egy-egy kis turmix belőle. Aztán szörpöt is főztem, nem túl sokat, reménykedve, hogy el fog fogyni. Lekvár is készült- ugyanígy.  És persze sütinek is hagytam belőle, egyikük ez volt. Nagyon finom lett, puha, gyümölcsös, krémes- pont amilyennek én szeretek egy sütit. 
Nem követtem konkrét receptet, inkább egy fotó adta az inspirációt, amin gyümölcszselés réteget krém borított, azon pedig vastagon tejszínhab trónolt. Én ez utóbbit lehagytam róla. A tészta pedig az egy ideje tervezgetett olajos piskóta- sikeres lett, megtartom a receptet.

 Hozzávalók:
A tésztához:
  • 5 tojás
  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 dl olaj
  • 1 dl víz
A málnás réteghez:
  • kb. 50 dkg málna
  • 5 evőkanál cukor
  • 5 dl víz
  • 2 csomag pudingpor (vanília ízű)
A krémhez:
  • 6 dl tej
  • 1 tojás
  • 2 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 18 dkg cukor
  • 25 dkg vaj
Így készült:
A piskótához a tojásokat kettéválasztottam. A sárgákat habosra kevertem a cukorral, majd hozzáadtam az olajat, lisztet, sütőport, vizet, simára kevertem. A fehérjéket a csipet sóval felvertem s óvatos mozdulatokkal a masszába kevertem.
Sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam (28×35 cm-es), 180 fokos sütőbe tettem.
Addig sült, míg teteje enyhén megpirult. A biztonság kedvéért tűpróbát is végeztem.
Míg a piskóta hűlt, elkészítettem. a málnaréteget: a málnát 3 dl vízzel és a cukorral főni tettem. A pudingporokat a maradék 2 dl vízzel simára kevertem. Hozzáadtam az éppen felfőtt málnához, újra felfőztem.
Hagytam 5-10 percet hűlni, néha megkavargatva.
A piskótát kettévágtam.
Az alsó lapra simítottam a még meleg málnás pudingot.
A krémhez a tojást, a pudingporokat, pici tejet simára kevertem. Apránként hozzáadtam a többi tejet és állandóan kavargatva sűrűre főztem.
Hagytam kihűlni, közben sűrűn megkavartam.
A vajat a cukorral elkevertem, kanalanként hozzáadtam a kihűlt pudingot. Habosra kevertem.
A kész krémet a közben kihűlt málnás rétegre kentem, a felső lappal befedtem.

Mivel igen meleg napok járnak-jártak ránk, hűtőbe tettem, onnan csemegéztük. Megdermedve szépen lehetett szeletelni, s még jobban is esett a hidegre hűlt gyümölcsös szelet. 
Más gyümölccsel is el tudom képzelni, sőt, biztos vagyok benne, a lefagyasztott málna egy részének a sorsa is hasonló lesz. 


 




6 megjegyzés:

  1. Hű, csillagos ötösnek tűnik! Erre is meleg van nagyon, én is hűtve kérnék egy szeletet.... :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Küldöm a hűtött szeletet! :-)

      Törlés
  2. Itt nagyon draga a malna, sajnos. Nagyon finom lehetett ez a suti es mutatos is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Annamari! Idén sajnos minden drága...

      Törlés
  3. Finomakat sütöttél, mióta nem voltunk itthon 😊.
    Nagyon finom lehetett ez a süti a málnával, és a palacsinta is nagyon jól néz ki 😊

    VálaszTörlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...