Sport szelet

 Mikor fáradt vagyok, nem jutnak eszembe a szavak. Pedig nem szokott gondom lenni az írásbeli részével. Így most -megintcsak- csapongó leszek.

A legutóbbi készült konyhai ténykedések eredményét le sem fotóztam- de van korábbi bőven. Ezekből válogattam. Egy igencsak elmúlt hétvégén világhálón keresgélés közben nyitva hagytam három receptet, hogy majd azok készülnek el. El is készültek, de úgy átvariálva, hogy az anyjuk sem ismerne rájuk. Ez azért emlékeztet az eredetire is- itt található. Finom lett- csokis, rumos, magát etető. Karácsonyra is jöhet!


Hozzávalók:

A lapokhoz:

  • 50 dkg liszt
  • csipet só
  • 10 dkg zsír
  • 10 dkg porcukor
  • 2 evőkanál kakaó (púpozott)
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 3 tojás
  • 4-5 evőkanál tej
A krémhez:
  • 1 l tej
  • 2 csomag csokoládés pudingpor
  • 2 púpozott evőkanál liszt
  • 2 púpozott evőkanál kakaó
  • 25 dkg vaj
  • 18 dkg porcukor + 2 evőkanállal
  • fél üvegcse rumaroma
A tetejére:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 3 dkg vaj
Így készült:
A lisztet, sót, porcukrot, kakaót, szódabikarbónát tálba mértem, majd a zsírral elmorzsoltam. Hozzáadtam a tojásokat és miközben gyúrtam, annyi tejet, hogy könnyen formázható, nem kemény tésztát kapjak. 
4 részre osztottam, mindegyiket tepsi méretűre nyújtottam, 28×32 cm-es tepsi hátán sorra kisütöttem őket. Gyorsan sül, ha már nem lágy a teteje, kész.
A krémhez a pudingport, lisztet, kakaót kevés tejjel simára kevertem, majd a többi tejet is hozzáadtam meg két evőkanál cukrot, majd állandóan kavargatva sűrűre főztem. 
Sűrűn megkavartam, miközben kihűl.
A vajat, cukrot elkevertem, majd kanalanként belekavartam a kihűlt kakaós masszát. Legvégül több részletben a rumaromát vegyítettem el benne. Megtöltöttem a lapokat.
A tetejére a csokit a vajjal gőz fölött felolvasztottam, majd bevontam vele a süti tetejét.
Hideg helyen dermesztve, másnap szépen szeletelhető.

A virágok elárulják, hogy nem mostanság készült. Bár késő őszre virultak ki a virágaim, egész nyáron csak senyvedtek. A süti meg... finom, ennyi.

Mascarponés sós csillag

Éppen elég fotó vár arra, hogy recepthez legyen társítva, de még mindig könnyebb előkeresni egy régebb megírt s talonban maradt bejegyzést, mint újat írni. Ez a csillag alakú sós két évvel ezelőtti karácsonyra készült:

Karácsonyi második -vagy első?- sós süti. Nemrég tejszínes sós készült, most sajtkrém került bele. Így is finom lett, jó omlós-roppanós, sokáig élvezhető. S a hangulat fokozása végett csillag alakúak lettek. Meg a változatosság kedvéért is. Mert társa, az aszalt paradicsomos-olajbogyós rúd alakú lett.

Hozzávalók:
  • 70 dkg liszt
  • 1,5 teáskanál só
  • 10 dkg margarin
  • 20 dkg zsír
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 2 tojás 
  • 25 dkg mascarpone
  • magok (lenmag, szezámmag, napraforgómag)
Így készült:
Előbb a lisztet, sót (egy púpozott meg egy csapott teáskanállal mérve) elmorzsoltam a zsírral és margarinnal, majd a többi belevaló hozzáadásával tésztává gyúrtam. A magokat is belegyúrtam, egy-egy evőkanálnyit mindegyikből, illetve ízlés szerint.
Enyhén lisztezett deszkán kinyújtottam, kiszaggattam, tepsibe pakoltam. 180 fokos sütőben sült, addig, míg világosbarna színt kapott.

Joghurttorta erdei gyümölcs öntettel

Októberben volt Leányzó névnapja és Fiam szülinapja- már sokadik. 😀 Hédi egy ideje emlegeti a sajttortát erdei gyümölcs öntettel, nekem meg már régóta motoszkál a fejemben, hogy vajon milyen lehet krémsajt helyett görög joghurttal elkészíteni? Így két legyet ütöttem egy csapásra: gyermekem kedvére tettem, s magam kíváncsiságát is kielégítettem. Csak Gergő jegyezte meg, hogy a szülinapi tortája a tesó óhajára készült? Terveztem én ugyan kis csokitortát is sütni, hogy mindenkinek legyen ünnepi süteménye, de az a fránya huszonnégy óra nem elég annyi mindenre. 


 Hozzávalók:

A tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • csipet só
  • 2 evőkanál porcukor
  • fél csomag sütőpor
  • 12 dkg margarin
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
  • 1 vödör görög joghurt (1 l)
  • 20 dkg cukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 3 tojás
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
Az öntethez:
  • 1 csomag mirelit erdei gyümölcs (50 dkg)
  • 2 evőkanál keményítő 
  • cukor ízlés szerint
Így készült:
A tésztához valókat összekeverem- előbb a lisztet, cukrot, sütőport, csipet sót elmorzsoltam a margarinnal, majd hozzáadtam a tojásokat, és még egy evőkanál tejfölt is, hogy kissé lágyabb tésztát kapjak.
Belenyomkodtam a tortaforma aljába.
A töltelékhez valókat összekevertem, majd a tésztára borítottam.
180 fokos sütőbe tettem. 
Előbb nagyon felpúposodott, később visszaesett. Sokáig sült, addig, míg megpirult a teteje, illetve már nem volt lágy, folyósan remegő a töltelék.
Az öntethez az erdei gyümölcsöt felöntöttem annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, főni tettem. 1 dl vízben elkevertem a keményítőt és hozzáöntöttem, összefőztem. Közben kevés cukrot tettem hozzá, annyit, hogy savanykás maradjon.

Kicsit lágyabb, mint sajtkrémmel készítve, de finom volt, mindenkinek ízlett. Hédi is elégedett volt, én is megtudtam, hogy görög joghurttal is lehet "sajttortát" sütni. 



Pisztáciás- erdei gyümölcsös torta

 Ha már tortáknál tartunk, itt a legutóbbi is, ami csak néhány hete készült. Nem csak Leányzónk, Fiúnk is öregszik: Ő már 26 lett. Utánaszám...