Mascarponés sós csillag

Éppen elég fotó vár arra, hogy recepthez legyen társítva, de még mindig könnyebb előkeresni egy régebb megírt s talonban maradt bejegyzést, mint újat írni. Ez a csillag alakú sós két évvel ezelőtti karácsonyra készült:

Karácsonyi második -vagy első?- sós süti. Nemrég tejszínes sós készült, most sajtkrém került bele. Így is finom lett, jó omlós-roppanós, sokáig élvezhető. S a hangulat fokozása végett csillag alakúak lettek. Meg a változatosság kedvéért is. Mert társa, az aszalt paradicsomos-olajbogyós rúd alakú lett.

Hozzávalók:
  • 70 dkg liszt
  • 1,5 teáskanál só
  • 10 dkg margarin
  • 20 dkg zsír
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 2 tojás 
  • 25 dkg mascarpone
  • magok (lenmag, szezámmag, napraforgómag)
Így készült:
Előbb a lisztet, sót (egy púpozott meg egy csapott teáskanállal mérve) elmorzsoltam a zsírral és margarinnal, majd a többi belevaló hozzáadásával tésztává gyúrtam. A magokat is belegyúrtam, egy-egy evőkanálnyit mindegyikből, illetve ízlés szerint.
Enyhén lisztezett deszkán kinyújtottam, kiszaggattam, tepsibe pakoltam. 180 fokos sütőben sült, addig, míg világosbarna színt kapott.

6 megjegyzés:

  1. Akkor ez egy örök darab, hisz a sós sosem megy ki a divatból 😄. Nagyon finom lehet, és a sok édes mellett mindig jól egy sós is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt hiszem, leginkább a magam kedvéért sütök sósakat, mert tényleg jól jön. Szeretem őket. Azért a család is besegít az elfogyasztásában! :D

      Törlés
  2. Biztosan jót tett a tisztának a mascarpone, szívesen kipróbálom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sok sikert hozzá! Igen, jót tett a tésztának a mascarpone, de úgy gondolom, tejföllel is hasonlóan működne.

      Törlés
  3. Szeretném megkérdezni, hogy meddig tárolhassuk, hány napig ? Köszönöm !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Pontosan nem tudom Neked megmondani, nálunk egy hétnél tovább biztos nem állt- annál hamarabb elfogy. 7 napot mondok, tovább nem merném tárolni. A "sokáig élvezhető" alatt azt értettem, hogy napokig roppanós marad. Jó hangulatú sütögetést, karácsonyi készülődést kívánok! Üdv. Gerdi

      Törlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...