Az aszalt paradicsom szintén megosztó nálunk: ki szereti, ki nem. Én nagyon, készíteni is szoktam, így. Leginkább kenyérbe és pogácsába csempészem bele, van is jó néhány recept a blogon, de a vele töltött csirkemell is nagyon finom. Csigát még nem ízesített- hát most azt is:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 teáskanál só
- 2 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 1 mokkáskanál cukor
- 12 dkg zsiradék (fele margarin, fele zsír)
- 1 tojás
A töltelékhez:
- 12 dkg reszelt sajt
- 2 evőkanál tejföl
- 8-10 darab aszalt paradicsom
- 8-10 darab olajbogyó
- 1-1 nagy csipet só, bors
- néhány bazsalikomlevél
Így készült:
A tejet kellemes melegre langyosítottam, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt.
A lisztet, sót tálba mértem, elvegyítettem, elmorzsoltam a margarinnal és zsírral. Hozzáadtam a tojást és élesztős tejet. Összegyúrtam, megdagasztottam a tésztát. Ha túl kemény lenne, még kerülhet bele kevés tej.
Kevés liszttel megszórva, letakarva hagytam kelni.
Közben a töltelékhez apróra vágtam az aszalt paradicsomot és az olajbogyókat, az összes hozzávalóból kenhető masszát kevertem.
Mikor megkelt a tészta, kinyújtottam, téglalap alakúra, lekentem a töltelékkel, feltekertem, ujjnyi szeletekre vágtam, tepsibe pakoltam.
180 fokos sütőbe tettem, pirulásig sütöttem.
Az olaszos ízvilág kedvelt nálunk, így ez a csiga is mindenki ínyére volt. Még Férjuram sem panaszkodott a belekerült paradicsom miatt.
Nagyon guszták lettek a csigáid, finomak is lehettek az olaszos ízzel! Apukám is aszalt tavaly paradicsomot, amivel a kenyérlángost sütöttem. Olajjal még nem próbáltuk, pedig olívában eltéve biztos sokkal finomabb. Főleg egy ilyen ínycsiklandó csigában!
VálaszTörlésKöszönöm szépen!
TörlésÍgy is, úgy is jó az aszalt paradicsom- nekem is sikerült zörgősre szárítani, azt is felhasználtam. Az viszont, hogy vízbe áztatva felpuhul, eszembe sem jutott volna- ezt a Tőled tudtam meg, Neked köszönhetem!