Aszalt paradicsomos kenyér

Ez az év első kenyere. Mindig elhatározom, a következő kovászos lesz. Ez még nem lett az... Valahogy a több napos előkészületet igénylő, előre elkészítendő belevalókat igénylő ételek nem nekem valók. Sokkal inkább a hirtelen elhatározások embere vagyok. Ha előre meg is tervezek valamit, sokszor megesik, hogy az utolsó pillanatban változtatok rajta. No ezért nem sütöttem még kovászos meg öregtésztás kenyeret. Tudom, hogy csak rajtam múlik, s bár nem tettem erre vonatkozó újévi ígéretet, most nagyon elhatároztam, hogy a következő héten kovászt készítek. Számon kérhetitek:-) 

Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 2 kiskanál só
  • 7-7,5 dl víz
  • 4 dkg élesztő
  • 1 kiskanál cukor
  • 8-10 db Zörgősre száradt aszalt paradicsom
  • 1 mokkáskanál őrölt köménymag
  • 3-4 evőkanál olaj
Így készült:
3 dl langyos vízbe elkevertem a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni.
A lisztben elvegyítettem sót. 
Az aszalt paradicsomot kávédarálóban durvára őröltem. A liszthez adtam, a köménnyel együtt. A közepébe készített mélyedésbe beleborítottam az élesztős vizet, majd még annyi víz hozzáadásával, hogy megfelelő keménységű legyen, megdagasztottam. A vizet fokozatosan adagoltam, inkább kemény legyen a tészta, mind lágy, ragacsos. Végül beledolgoztam az olajat. Pici liszttel megszórva, letakarva meleg helyen 40-50 percig kelni hagytam.
Ezután lisztezett deszkára borítottam, 6 részre osztottam, rúddá sodortam mindegyiket. 3-3 rudat összefontam. Tepsibe helyeztem, 20-30 percet még kelesztettem. Ezután előmelegített sütőben 180 fokon pirosra sütöttem.
Az így készült kenyerek is finomak, de állítólag kovásszal az igazi. Hamarosan kiderül:-)

6 megjegyzés:

  1. Nagyon szép kenyérkék lettek! Most határoztam el, hogy idén én is megkísérlek paradicsomot aszalni! :)

    VálaszTörlés
  2. Hankka, köszönöm! Az aszalt paradicsomot illetően én már túl vagyok az első tapasztalaton, idén okosabb leszek:-)

    Vicuska, majd számolj be:-)

    VálaszTörlés
  3. Csodaszépek, én még egyáltalán élesztős kenyeret se sütöttem, pedig már rég készülök:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Kati! Én már régóta sütök itthon kenyeret, évekig gépben, de miután 3 is tönkrement a kezem alatt, sütőben sülnek. Így is finom, sőt, csak nekem kell dagasztani.

      Törlés
  4. Júj, ezt megkóstolnám > nagyon jól néz ki! :)

    VálaszTörlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...