Kolléganő nyugdíjba vonulása alkalmából terülj-terülj asztalkát varázsolt elénk, én meg elsőként ezt kóstoltam meg. Az édesanyja sütötte, aki szintén jelen volt, s a nagy sikert és érdeklődést látva a receptet is elárulta. Én memorizáltam. Nem vártam sokáig az elkészítésével, el ne felejtsem:-)
Itthon is nagy sikert aratott. Vacsora is lett belőle, a kötelező tea mellé, másnapra pedig tízórai a gyerekeknek.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 6-7 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 2 teáskanál só
- 3 tojássárgája
- 1 dl olaj
A töltelékhez:
- 25 dkg margarin
- 2 teáskanál ételízesítő (Delikát)
- 3 teáskanál pirospaprika
Így készült:
A tejet megmelegítettem. 2-3 dl-ben elkevertem a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, felfuttattam.
A lisztet, sót elvegyítettem. Hozzáadtam az élesztős tejet, tojássárgákat, s a többi tejet. Én csak 6 dl-t tettem hozzá, de utólag jöttem rá, hogy mégis kellett volna az egész, mert elég kemény lett a tészta. Legvégül, mikor már egynemű a tészta, az olajat dolgoztam bele. Alaposan megdagasztottam, s letakarva hagytam megkelni.
A töltelékhez a margarint félig-meddig megolvasztottam. Azért ne legyen teljesen folyékony. Elkevertem a paprikával, ételízesítővel.
A megkelt tésztát 2 fele osztottam. Egyiket kinyújtottam hosszú téglalap alakúra, s rákentem fele tölteléket úgy, hogy két szélén maradjon 1-2 cm üresen. Feltekertem, mint a kalácsot. Háromszögekre vágtam: egyszer egyik, majd másik irányból kissé ferdén vágva szeleteltem. Tepsibe rakosgattam, egymás mellé, éppen hogy ne érjék egymást, hogy majd sülés közben ne dőljenek fel.
190 fokra előmelegített sütőbe raktam, addig sütöttem, míg szép pirosak lettek.
A tészta másik felével is ugyanígy jártam el.
Kissé így is dülöngéltek a sütik, de kit érdekelt!
A sülés közben kifolyó margarint majd szépen felissza a süti, s frissen finoman ropogós lesz tőle. Mégiscsak finom tud lenni a paprika:-)