Zsuzsa, a legújabb forduló tortatündér háziasszonya a SüniSüti blogot sorsolta nekem. Ha már süti, csakis nekem való lehet:-) Jártam már a blogon, de most fogtam magam, s elejétől végéig átböngésztem. Fele süni, fele süti a blognak, a nevéhez méltóan:-) A blog ifjú írója szokatlan háziállatot dédelget, egy Samu nevű cuki sün tulajdonosa. S mindenféle sün-vonzatú dolog gyűjtője, közzétevője. Érdemes betérni hozzá, nem csak a receptekért, de meglepően sok formában köszön vissza a kedves állatka, a sün a blogjáról!
A sünit is megcsodáltam, de elsősorban a sütiket tanulmányoztam tüzetesebben. Jó néhányat lejegyeztem, majd levonultam a konyhába, s miután leszűkítettem a kört, elkészítettem a gyerekeknek délutáni nasinak a vaníliás tejbegrízt, lévén nagy tejbepapi rajongók, majd megsütöttem a kráter szeletet, mindannyiunk kedvére.
S ha már sün, Gergő szobájából kerítettem egyet a fotózáshoz:-)
Vaníliás tejbegríz
Hozzávalók:
- 1 l tej
- csipet só
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 5 evőkanál cukor
- 3 csomag vaníliás cukor
- 6 evőkanál gríz
Így készült:
A tej nagy részét a sóval, cukorral és a vaníliás cukorral főni tettem. A pudingport a többi tejjel elkavartam. A grízt és a pudingos tejet a forró tejhez öntöttem, kavargatva sűrűre főztem.
Kakaóval megszórva, még melegen ettük.
Kráter szelet
Hozzávalók:
A pudinghoz:
- 2 csomag vaníliaízű pudingpor
- 5 evőkanál cukor
- 8 dl tej
A tésztához:
- 5 nagy tojás
- 20 dkg cukor
- 2 evőkanál kakaó
- 1 dl tej
- 1,2 dl olaj
- 30 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- csipet só
A tetejére:
- 4 dl tejföl
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál cukor
Így készült:
Megfőztem a pudingot a 8 dl tejben, a cukorral.
A tésztához előbb a tojásokat habosra kevertem a cukorral, majd hozzáadtam a kakaót, lisztet, sót, sütőport, tejet, elkevertem, majd 2-3 részletben hozzákevertem az olajat.
A masszát kikent tepsibe simítottam (28×34 cm-es). Rákanalaztam a pudingot és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöttem.
Közben a tejfölben elkevertem a cukrot és vaníliás cukrot, majd a még forró sütire kentem.
Mivel nagy tepsiben szándékoztam sütni, kicsit emeltem az adagon. A puding soknak bizonyult, de sebaj, a maradékot kikanalazták. Aki meg kitalálta a tejfölt a tetejére, annak csak gratulálni tudok. Igazán jót tesz a sütivel, annyival puhább, krémesebb, nagyon finom tőle.
Süni, köszönjük a recepteket, a többit is, ami még elkészítésre vár!