Van néhány étel, amit Anyukától tanultam, s nem igazán találkoztam máshol vele- ez is ilyen. A kis falu, Doba, ahonnan ered ez az étel, a Szilágyság dombjai között rejtőzik, félre a főúttól. Régen iszonyatos sáros, ma már aszfaltozott út vezet be. A busz kint állt meg a főúton, onnan be kellett gyalogolni a faluba. Anyai Nagymamám egész közel lakott, a másikhoz még jó darabig kellett esős időben taposni a sarat. Nem is tudom, miért ez jutott eszembe elsőként a faluról. Nagyon szerettem ott lenni, egyik Mamától a másikig menni, a szabadban lenni, lesni, melyik gyümölcs érik éppen, felfedezni rejtett zugokat, régi tárgyakat, szénapadláson tojást keresni, ugyanide bekuckózni, Mamák meséit hallgatni a múltról, meg a Császár-patakán lévő nagy kőről, mely alatt állítólag egy császár rejtette el kincseit, de hiába próbálták elmozdítani, nem sikerült; aztán a templomból vezető alagút is titkokat rejt, ugyanis mikor lementek megnézni, hova vezet, kialudt a gyertya. Kis falu, néhány rejtély, rengeteg szép emlék s néhány rá jellemző étel...
Hozzávalók:
- főtt krumpli (1,5-2 kg)
- 1 fej hagyma
- 2-3 evőkanál olaj
- só
- pirospaprika
Így készült:
A krumplit héjában megfőztem.
Még azon melegében megpucoltam.
A hagymát apróra vágtam, az olajon kevés sóval világosra pároltam. Mikor kész, rádobok mokkáskanálnyi paprikát, s azonnal felöntöm 1 dl vízzel. Teszek még sót hozzá, kis lángon hagyom a vizet elfőni.
Közben a krumplit lereszeltem.
Mikor a hagyma megint sül, azaz az összes víz elfő (ez azért kell, hogy a hagyma puhára főjön), hozzáborítom a reszelt krumplit, átforgatom, hogy mindenhol átjárja a hagymás-paprikás olaj. Ha szükséges, még szórunk rá sót. Átmelegítjük, s bármilyen sült-főtt hússal, fasírttal tálalható.
Ezúttal fasírttal készült, de nagyon finom sült füstölt oldalassal -szerintem nem is ettem gyerekkorom óta-, vagy főtt hús és paradicsomszósz kíséretében is tálalta Anyuka.
A fasírt nálunk így készül: a darált húst vízben áztatott, kicsavart, összemorzsolt kenyérrel, tojással, sóval, borssal, paprikával, zúzott fokhagymával összekeverem. Ha lágy a massza, teszek bele zsemlemorzsát. Golyóvá formázom, olajban pirosra sütöm. Fasírt elég gyakran készül, kiadós és sokoldalú étek. Akár előételnek, hidegtálra, akár töltve, akár főzelékhez, krumplihoz kitűnő.
Ajánlom kipróbálásra, mi nagyon szeretjük, s nemcsak azért, mert gyerekkoromat idézi...
Nagyon finom lehetett!
VálaszTörlésMi szeretjük, egyik kedvenc krumplis étel nálunk.
Törlés