Diós csiga

 Egy teljesen más süteményt jelöltem ki elkészítendőnek- ezt - , de több okból is egész más lett belőle. Az eredetijére még nem került sor, pedig nagyon szeretném megkótolni. Elsődleges szempont, ami miatt "kicsit" átváltoztattam, az a csomagolhatósága- attól tartottam, mire a kollégiumba ér, még ha dobozolva is, felismrehetetlen lesz. Meg enni is elég maszatolós lehet, nem tudom elképzelni előadás közbeni energiát adónak. Azaz el tudom, előttem is van a csoport ujját nyalogató, morzsát sepregető, ragacsos képű hallgató. No- ezért lett belőle diós csigusz. Így is igen finom lett, diósan puha, bár kissé formátlan harapnivaló.


Hozzávalók:
A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 25 dkg margarin
  • 4 tojássárga
  • 10 dkg porcukor
  • kevés tej
A töltelékhez:
  • 4 fehérje
  • 20 dkg cukor
  • csipet só
  • 3 evőkanál baracklekvár
  • 15 dkg darált dió
Így készült:
A lisztet, cukrot, sütőport elvegyítettem, elmorzsoltam a margarinnal, a sárgákkal próbáltam összegyúrni. Kevés tej- 2-3 evőkanálnyi. hozzáadásával sikerült is.
A töltelékhez a fehérjéket előbb a csipet sóval, majd a cukor hozzáadásával kemény habbá vertem. Belekevertem a lekvárt és darált diót.
A tésztát két részre osztottam. Egyiket kinyújtottam hosszúkás téglalap alakúra, lekentem a töltelék felével, felsodortam, ujjnyi szeletekre vágtam, tepsibe pakoltam. Óvatosan kellett vele bánni, mert lágy lévén, szeretnek formátlanná válni.
180 fokos sütőbe tettem, hagytam őket világosra sülni.
Közben a tészta és töltelék másik felével ugyanígy jártam el.


Ha még csokival is lecsorgatom, akár a zserbó csiga nevet is ráfoghatom. De azt másképp képzelem el: lekenem lekvárral, cukros dióval szórom. Majd, egyszer azt is megcsigázom. Ez most így volt finom. 


2 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehetett, az alakjával sincs semmi gond, lehet mondani, egyedi 😊. Biztos jó lágy volt a tészta, és benne a habos töltelék, de így finomabb is. Csokival leönteni is jó ötlet lenne, várom majd azt is, ha megsütöd 😊.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :-) Inkább a töltelék volt lágy, s szeletelés után, még meg is fogva tepsibe pakolás céljából nem tartotta meg kerek alakját.

      Törlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...