Fokhagymakrémleves

 Valamikor régen készítettem egy internetes recept alapján, s nagyon ízlett mindenkinek. Aztán feledésbe merült, míg csak Férjem egy egész zsákocska fokhagymával állított haza. Keresgélni kezdtem a hajdanvolt levest, de a fellelt receptek egyikét sem találtam azonosnak az akkorival. Így a több másik, kutatás közben átfutott hozzávalókból próbát tettem. Bejött. Azóta többször is elkészült, "bogyóval", azaz levesgyönggyel megszórva igencsak kedvelt leves lett.

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 nagy fej fokhagyma (vagy kettő kisebb)
  • 4-5 közepes krumpli
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 2 dl tejszín
Így készült:
A hagymát és a fokhagymát szeletelve. kevés sóval megszórva az olajon megpároltam- nem pirítottam, csak hagytam puhára párolódni. Felöntöttem annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, s addig főztem, míg majdnem elpárolgott a víz róla. 
Közben megpucoltam a krumplit.
A hagymákra úgy másfél liter vizet öntöttem, még kevés sót szórtam rá, beletettem a feldarabolt krumplit. Addig főztem, míg a krumpli is puha lett.
Botmixerrel simára kevertem, majd a tejszín hozzáadásával újra felfőztem. Ha szükségét éreztem, még sót is tettem bele.
Levesgyönggyel kanalaztuk.
Egyszerű és jó ízű leveske. A krumpli eléggé besűríti, liszt nem is került bele. A víz mennyiségével lehet játszani, több, kevesebb, ki mennyire sűrűn szereti, illetve mennyi levest akar főzni. 

4 megjegyzés:

  1. Finom lehet! Levesgyöngyöt én is szoktam használni, nagyon guszta lett. Erdélyben mi is szoktunk fokhagymalevest kapni, bár én az intenzív fokhagyma ízt nem nagyon kedvelem, de 1-2 kanállal azért szoktam belőle enni. 😊
    Mesütöttem ismét a nálad látott nutellás kekszet-puszedlit, most darált mogyorót is tettem bele, nagyon jót tett neki. Már fent is van a blogomon...😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin, érdekes módon ennek a levesnek nincs erősen fokhagyma íze. Talán a sok főzés szelídíti. Mi nagyon szeretjük. Mifelénk annak idején nem főztek fokhagymalevest.

      Törlés
  2. Nagyon szeretjük a krémleveseket, jöhet ez is! ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi az utóbbi időben kezdtük megszeretni, vagyis inkább készíteni, s rájöttünk, hogy szeretjük őket. :D

      Törlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...