Egyikük ez:
Hozzávalók:
- 2 dl tej+víz
- 3 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 60 dkg liszt (fehér búzaliszt, rétesliszt és tönkölyliszt keveréke)
- 1,5 teáskanál só
- 1 tojás
- 4-5 evőkanál olívaolaj
A lekenéshez:
- 0,5 dl olívaolaj
- nagy csipet só
- zöldfűszerek (oregánó, bazsalikom, petrezselyem, metélőhagyma)
- reszelt sajt (ementáli)
Így készült:
A tejet meglangyosítottam, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt és hagytam felfutni.
A lisztet elvegyítettem a sóval. Hozzáadtam a tojást, az élesztős tejet, s fokozatosan annyi meleg vizet, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Végül beledolgoztam az olívaolajat. Megdagasztottam s lisztezve, letakarva kelni hagytam.
Mikor megkelt, lisztezett deszkára borítottam, ujjnyi vastagra kinyújtottam, csíkokra vágtam. A csíkok felemelve maguktól megnyúltak. Kettéhajtva összesodortam (így pont tepsi hosszúságú lett), tepsibe pakoltam egymás mellé, azért némi helyet hagyva közöttük.
A zöldfűszereket és sót elkevertem az olívaolajjal. A sajtot lereszeltem.
A kenyércsíkokat lekentem a fűszeres olajjal, sajttal szórtam be.
180 fokos sütőben világosra sütöttem őket.
3 tepsibe fértek el, így míg az első már sült, előkészítettem a másodikat, majd a harmadikat.
Finomak lettek, enyhén ropogós, belül puha, kellemesen sós-fűszeres. Szerintem hamarosan süthetem a következőt! Csak ne lenne ilyen meleg már...
De szép guszta rudakat sütöttél, biztos jól lehetett inni is rá :-)
VálaszTörlés