Köménymagleves

...ahogy nálunk készül. 
Egyike azon leveseknek -nem sok volt- amit gyerekeim keményen válogatós korszakukban is megettek. Titka talán az egyszerűségében rejlik. Mint ahogy a nagymama-korabeli ételeknek rendszerint: egyszerűek és finomak. Lehet, azért szeretem őket annyira, mert ezeken az ízeken nőttem fel, és bármennyi "új" receptet próbálok ki s honosítok meg konyhánkban, ezeket nem tudják kiszorítani. Köménylevest nem csak a nagy evészetek után szoktam főzni- ilyenkor különösen jól esik-, de mikor gyorsan kell nem sok rendelkezésre álló alapanyagból főzni, ehhez folyamodok. És mindenki szereti nálunk.


Hozzávalók:

  • 2 evőkanál köménymag
  • 1 nagy fej hagyma
  • 4-5 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 4-5 dl tej
  • pirospaprika
Így készül:
A köménymagot és a megpucolt, négybe bevágott hagymát úgy másfél-két liter vízben főni tettem. Teáskanálnyi sót is adtam hozzá. Miután felfőtt, kis lángon hagytam főni vagy 10 percig. Elzártam alatta a lángot, s 10-15 perc múlva leszűrtem. 
A lét visszatettem főni. Az olajon 1 közepesen púpos evőkanál liszttel rántást készítettem. 
Nem szoktam mérni az olajat, annyi legyen, hogy enyhén folyós liszt-olaj keveréket kapjak. Kis lángon sűrűn kevergetem, míg megváltozik a színe. Nem szoktam megpirítani, épp még kivilágosodik. 
Mikor már fő a leves, hozzáteszem a rántást.
Gyorsan elkészítem a habarást: a másik evőkanál lisztet kevés tejben simára keverek, majd hozzáadom a többit és a leveshez öntöm. 
Kanálhegynyi pirospaprikát teszek még hozzá, hogy ne legyen sápadt a leves, ha szükséges, még sózom. Felfőzöm, s kész is.
Itt bogyóval- azaz levesgyönggyel- ettük, de leggyakrabban pirítós a kísérője. Néha ütök bele tojást, s belefőzöm, de ez a családnak kevésbé tetszik, a benne úszkáló tojásdarabkák miatt.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon érdekes! Nekem teljesen új az elkészítés menete. Az elején olyan mint egy kömény tea (hagymával) - biztosan azért esik jól nagy kajálások után, de az igazi meglepetés a tej benne.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdekes lenne összegyűjteni, merre hogyan készítik ezt a levest! :-)
      Igen, szoktam is mondani, hogy a köménymagleves kihabart köménytea. Mi így szoktuk meg, így szeretjük. Anyósom mondta, hogy Ő nem szerette, mert náluk benne maradt a mag. Nekem úgy lenne furcsa.

      Törlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...