Linzer

Két unokaöcsimnek is kedvenc süteménye. Azóta sütöm gyakrabban, mióta ezt a tényt megtudtam. És igazuk van! 
Persze a linzer sem mindig egyformán készül. Az alap, a leg-legfinomabb a vajjal készült, hagyományos 30-20-10 arányú recept szerint készül. De most ez is különösen jól sikerült. Omlós lett, jól átpuhult a lekvártól. 
Nem lukasztottam ki a közepét- csak sima korongok lettek:

Hozzávalók:

  • 70 dkg liszt
  • 20 dkg porcukor
  • 30 dkg margarin
  • 10 dkg zsír
  • 2 tojás+1 sárgája
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • lekvár összerakni
Így készült:
A lisztet, porcukrot, sütőport elvegyítettem, elmorzsoltam a margarinnal és zsírral. Hozzáadtam a citromhéjat, vaníliás cukrot, tojásokat  és összegyúrtam. Könnyen gyúrható, de nem túl lágy tésztát kell kapnunk. 
Lisztezett deszkán vékonyra nyújtottam, kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggattam, tepsibe pakoltam.
180 fokon világosra sütöttem. Gyorsan sül, figyelni kell rá. Előre megpakoltam több tepsit, mert míg egyik sül, addig nincs idő a következőt szaggatni-pakolni. 
Mikor kihűlt, kettesével sárgabaracklekvárral összeragasztottam őket.

 Másnapra a lekvártól jól átpuhult.
Több ideig eláll, egy hétig biztosan. Gergőnek is pakoltam belőle. Ez még májusban volt... Azóta nem sűrűn látogat haza. Albérletet váltott- a kauciót saját maga kuporgatta össze-, dolgozik, vagyis inkább dolgozgat. Kezd saját lábára állni. 

6 megjegyzés:

  1. De rég is volt már május.... de egy ilyen finom linzert most is jó lenne elmajszolni 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Régi bizony... Vagy nem? Mintha most lett volna, mégis annyi minden történt azóta. Telik az idő. Nagyon.
      A linzer pedig bármikor jól jön! :-)

      Törlés
  2. Nagyon guszta! Egyből azt néztem a recepteden hogy tudom csökkenteni a hozzávalók mennyiségét mert azért ez nem kis mennyiség lehet! Tetszik hogy nem is lyukasztottad ki!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :-) Valóban nem kis mennyiség, simán lehet felezni. Így gyorsabb, hogy nem lyukasztottam ki, lukasan viszont szebb, jellegzetesebb. De egyszer így, másszor úgy! :-)

      Törlés
  3. Nekem is a linzer a kedvencem, de mi összetapasztós süti-nek hívjuk, a kisfiam kiskorában így nevezte el 😀.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-) De jó, illik rá ez a név, végül is összetapasztjuk!

      Törlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...