2016. január 8., péntek

Linzer

Újabb karácsonyi darab. Csak úgy hagyományosan, mindenféle flanc nélkül készült. Azaz nem teljesen, mert a közepéből nem kört, hanem csillagot szúrtam ki. Unokaöcsém ezeket vadászta a tányérról, neki ez ízlett legjobban. Még jó, hogy nem mindenkinek ugyanaz volt a kedvence! :-)


Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 40 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 2 tojássárga 
  • 1 csomag sütőpor
  • sárgabaracklekvár tölteni
  • vaníliás porcukor beszórni
Így készült:
A lisztet előbb elmorzsoltam a vajjal, majd a többi hozzávalóval összegyúrtam. 
1-2 órát pihent a tészta, mivel közben sült más süti, de ez el is maradhat.
Enyhén lisztezett deszkán vékonyra nyújtottam, közepes méretű pogácsaszaggatóval kivágtam, felének a közepét is kilukasztottam, ezúttal pici csillagformával.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam, nem túl közel egymáshoz, mert nőni fognak. 
180 fokos sütőben világosra sütöttem őket.
Kihűlés után egy teli és egy lyukas korongot 1-1 bő teáskanál lekvárral összetapasztottam.
Porcukorral szórtam be.

A meglepetés az volt, hogy elég rendesen megnőttek a tepsiben. Az első adagot sikerült is a kelleténél közelebb pakolni egymáshoz, így összenőttek. A továbbiakban ebből tanulva szellősebben kerültek a tepsibe.
Volt, hogy margarinnal sütöttem, de vajjal sokkal finomabb. A porcukorral meg csak csínján bántam, mert egyáltalán nem hiányzik róla, csak a külleme kedvéért került rá. Persze aki édesen szereti, jó vastagon beszórhatja.

8 megjegyzés:

  1. Úgy tetszik amikor valamilyen extra formára van szúrva a közepe, szuper! :-)

    VálaszTörlés
  2. Szép ünnepélyes volt a csillaggal a közepén!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Ez a jelző eddig nem jutott eszembe! :-)

      Törlés
  3. Nálunk is készült karácsonykor. Nagyon szépek a tied is. :)

    VálaszTörlés