Ricottakrémes szelet

 Vettem egy doboz ricottát, a sorsáról való minden előzetes elképzelés nélkül. Azon tűnődve, mire használjam fel, kirajzolódott előttem - mi más?- egy süti: két réteg puha tészta között vastag krém, túró helyett ricottával, s hogy legyen benne valami különleges is, az alsó lapot áfonyalekvárral kentem le. El is készült, s még finom is lett:


Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom héja és leve
  • 1 dl olaj
  • 1 dl tej
  • 32 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
A krémhez:
  • 2 csomag pudingpor (vaníliaízű)
  • 6 dl tej
  • 18 dkg cukor
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg ricotta
  • 1 kis üveg áfonyalekvár
Így készült:
A tésztához a tojásokat elkevertem a cukorral, vaníliás cukorral, citrom lereszelt héjával és kicsavart levével. Majd hozzákerült az olaj a liszttel és sütőporral egyetemben. Végül a tejet kevertem hozzá több részletben.
A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam. 180 fokon tűpróbáig sütöttem. (tepsi mérete: 28×32 cm.)
Mikor kihűlt, vízszintesen kettévágtam.
A krémhez a tejből és pudingporból sűrű pudingot főztem, amit aztán gyakran megkavargatva hagytam kihűlni. A vajat elkevertem a cukorral, majd kanalanként belekerült a puding, végül a ricotta,
Az alsó lapot megkentem lekvárral, erre került a krém, s befedtem a másik lappal.
Akár azonnal is szeletelhető, de nem árt neki egy éjszaka pihenés a hideg kamrában.


A ricotta az ordához hasonló ízű, csak szelídebb, krémesebb. A krémben egyáltalán nem érzett az íze, pedig nem zavart volna. Az enyhén savanykás lekvár pedig jót tett neki, a kinézetének is, hisz kis színt vitt az életébe. Lehetett volna még ragozni, a tetejét bevonni fehér csokival mondjuk, vagy egy réteg habot halmozni rá, de "hétköznapi" vasárnapra készült, s így, egyszerűségében is elfogyasztottuk. 


2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta szeletek lettek belőle, el tudom képzelni, hogy milyen finom, könnyed süti lehetett. Nagyon ügyesen kigondolod mindig az új sütiket, már kiadhatnál egy saját receptes könyvet 😀

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :-)
      Nem mondom, hogy nem fordult meg a fejemben a receptes könyv, de komoly ebbéli elhatározás még nem született.

      Törlés

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...