Most Keresztfiam nálunk nyaral, s Anyja -többek között, egyéb hazai ínyencségekkel együtt- küldött egy üveg saját készítésű csipkelekvárt. Felét a gyerekek elkóstolgatták, másik fele süti tölteléke lett. Így legalább meg is van örökítve:-)
Hozzávalók:
- 25 dkg cukor
- 2 tojás
- 0,5 dl olaj
- 4 teáskanál kakaó
- 30 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 2,5 dl tej
- fél üveg csipkelekvár
- 10 dkg étcsokoládé + 2 dkg vaj a bevonáshoz
Így készült:
A tojásokat a cukorral kikevertem. Hozzáadtam az olajat, azzal is egyneművé kevertem, majd belekerült a kakaó és felváltva a sütőporral elkevert liszt és tej.
Simára kevertem.
Sütőpapírral bélelt, 32×26 cm-es tepsibe simítottam a masszát.
175 fokos sütőben tűpróbáig sütöttem.
Mikor kihűlt, vízszintesen kettévágtam a sütit, lekvárral töltöttem.
A csokit a vajjal gőz fölött felolvasztottam, rákentem a sütire.
Miután megdermedt a csokimáz, szeletelhető.
Természetesen más lekvárral is tölthető:-)
Én még soha nem készítettem csipkelekvárt. Pedig tavaly is szerettem volna. El is indultunk a gyerekekkel szedni, de keveset találtunk. S ha már nekilát az ember lánya, akkor nem érdemes kevéssel bíbelődni. Mert bizony hosszadalmas munka. Emlékszem, Anyukám is mennyi időt eltöltött vele: először is le kell szedni, aztán megtakarítani, a végeit levágni, vízben főzni, sűrű szövésű szitán átpasszírozni, aztán megint főzni cukorral, míg besűrűsödik. De annyira finom tud lenni! Mikor első számú kedvencemet, a szilvalekvárt dicsőítem, olyankor megfeledkezem a csipkelekvárról:-)
Rövidebb idő alatt elkészül ez a süti, mint megírni a "körítést":-) Szóval egyszerű, gyors, finom, pihe-puha, és főleg csokis!
Még sosem ettem és sosem készítettem csipkelekvárt, de ez a sütemény nagyon jól néz ki! :)
VálaszTörlésKöszönöm, Csigabige!
TörlésAnyukám régen rendszeresen készített csipkebogyóból lekvárt, még utolsó őszén is... Őrizgetem is az utolsó üveget belőle, már keményre száradt.
Én már évek óta főzök saját szedésű csipkelekvárt :-) Van vele munka, de hát mivel nincs? Nagyon finom lehet a sütidben, guszta a teteje is :-)
VálaszTörlésKatalin, nagyon ügyes és elszánt vagy:-) Láttam is a receptet nálad.
TörlésKöszönöm!
Nagyon szép puha a tésztája, ezzel a finom házi lekvárral és a csokival a tetején igazán finom süteményt sütöttél! :)
VálaszTörlésHankka, köszönöm:-) Valóban jó puha volt, s amilyen egyszerű, annyira finom.
Törlés