Anyukám nem szeretett vizes piskótát sütni. Én egyszer már sütöttem, de azóta sem. Gondoltam, most rászokok. Hát nem fogok. Már az összekeverésnél sem tetszett az állaga, aztán a sütőben bebizonyította, nem hiába volt gyanús. Alig nőtt valamit, ujjnyi lapos maradt. Levágtam a szélét, elrágcsáltam, megállapítottam, hogy azért finom. Aztán jött az ötlet, mit kezdjek vele. Ha már száraz, tegyünk róla, hogy ne legyen az:-) Másnap felkockáztam, s nyakon zúdítottam csokis-pudingos öntettel.
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 4 evőkanál víz
- 8 evőkanál cukor
- 8 evőkanál liszt
- fél csomag sütőpor
- 5 dkg mazsola
- 5 dkg pörkölt, darabolt dió
Az öntethez:
- 1 l tej
- 6 evőkanál cukor
- 1 csomag tejszínízű pudingpor
- 2 evőkanál kakaó
- 10 dkg étcsokoládé
Így készült:
A tojásokat szétválasztottam, a sárgákat elkevertem fele cukorral, a sütőporral, majd a 4 evőkanál forró vízzel.
A fehérjéket felvertem a többi cukorral, majd hozzáadtam a kikevert sárgákhoz, majd kanalanként a lisztet, végül a mazsolát és pergelt diót.
Tepsibe simítottam, megsütöttem.
Hát valószínűleg így kell elrontani a vizes piskótát:-)
Előkerestem előző próbálkozásomat, akkor egész szép lett a piskóta, de másképp is készült. Tehát inkább így készüljön.
Az öntet:
A pudingport, kakaót simára kevertem kevés tejjel. A többi tejet a cukorral főni tettem, majd a kakaós rész hozzáadásával felfőztem. Beletördeltem a csokit, kevertem, míg elolvadt. Hagytam hűlni.
A felkockázott piskótát tálba tettem, ráöntöttem a langyos öntetet.
Ahogy így elnézem, egy kis tejszín javított volna a kinézetén, de evés közben nem hiányoltuk. Finom volt, főleg másnap a maradék, akkorra jól átpuhult a piskóta.
Az eredeti terv is hasonló volt, a szép nagyra nőtt piskótát csokimázzal vontam volna be. A piskóta végül nem nőtt szép nagyra, de azért a csokit megkapta, csak más formában:-)
Milyen jól feltaláltad magad. :) Így is nagyon finom, csupán egy kicsit eltér az elképzelt kinézettől. ;)
VálaszTörlésKöszönöm, Okki!
TörlésIgen, "kicsit" eltér az eredeti tervtől:-)
Nézem a recepted és nem tudom mit rontottál el. Én évek óta vizes piskótát készítek, de sose lesz lapos, sőt! Igaz, hogy én nem 8 kanál cukrot, lisztet adok hozzá, hanem 250 g-ot mindkettőből és nem forró vizet, hanem szobahőmérsékletűt, vagy hideget. De jól megoldottad!
VálaszTörlésMartinelli, én sem tudom:-) De már mikor összekevertem a habot a sárgákkal és liszttel, nem olyan laza-habos volt a szerkezete, hanem mint a kevert sütiké. De hát nem sikerülhet minden! Csak az nem téved, aki nem dolgozik:-)))
TörlésNagyon kreatívan megoldottad a problémát és tetszetős lett a végeredmény! :)
VálaszTörlésKöszönöm, Csigabige:-)
Törlés5 tojas, 9 kanal viz (hideg), 30 dkg cukor, 30 dkg liszt, estleg csipet szodabikarbonat.
VálaszTörlésAz 5 feherjet a 9 kanal vizzel habba verni, lassankent beleszorni a cukrot, egyenkent a tojassargakat. A szitalt lisztet finoman, kezzel belekeverni.
Ennek igy sikerulnie kell.
(Eva, Zilah)
Kedves Éva!
TörlésKöszönöm szépen a vizes piskóta receptjét, biztosan kipróbálom! Már csak azért is, mert nem hagy nyugodni, mit ronthattam el.
Tényleg Zilahról? De jó! Akkor talán valahonnan-valaki által ismerhetjük is egymást:-)
Üdv. Melinda