A megmosott, felaprított barack lecukrozva pontosan 3 liter volt. Mércés edényben volt, onnan tudom:-) Cukrot nem egészen 1 kg-ot, úgy 80 dkg-nyit tettem hozzá.
Lecukrozva állt 5-6 órányit, de általában másnapig szoktam hagyni.
Kis lángon feltettem főni, belemorzsoltam 5 szál levendula virágait s beletettem egy egész citromot vékony karikákra szelve, a magokat gondosan kipiszkálva belőle.
1-1,5 órányit főtt, közben meg-megkavargattam s kóstolgattam. Úgy ítéltem meg, kicsi cukrot még elbír, ezért tettem még hozzá.
Mikor késznek véltem (közben fél literrel kevesebb lett), kevés szalicilt kevertem hozzá, s üvegekbe szedtem.
Egész enyhén érzik rajta a levendula íze. A citromot legközelebb apróra vágva teszem bele, mert a héja egészben maradt, s bár nagyon finom benne, de nagy darab. Üvegekbe pakoláskor figyeltem rá, hogy mindegyikbe kerüljön belőle.
Már kóstolgattuk, nekem nagyon ízlik édes-savanykás volta miatt!
Párosítottam már a barackot levendulával, úgy hogy tudom milyen jól passzol, igaz lekvár még nem készült ezzel a párossal. A színe nagyon szép lett! :)
VálaszTörlésKöszönöm, Okki! Lekvárba is érdemes rakni a levendulából, én most már tudom:-)
TörlésFinom lekvárt főztél a citrommal és a levendulával. :) Citrommal már nálam is készült, idén pedig egy kis meggypálinkát tervezek hozzáadni, remélem, jó lesz. :)
VálaszTörlésKöszönöm, Hankka! Hmmm, meggypálinkával, biztos, jól megbolondítja a lekvárt!
Törlés