A tésztához:
- 35 dkg liszt
- 6 dkg cukor
- csipet só
- 20 dkg margarin
- 1 csomag sütőpor
- 1 tojás
- 1 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
- 20 dkg darált mák
- 2 dl tej
- 20 dkg cukor
- 3 evőkanál gríz
- 1 citrom lereszelt héja
- 30 dkg kimagolt meggy (friss)
- +4-5 evőkanál sárgabaracklekvár lekenni a tésztát
- + porcukor beszórni
Így készült:
A tésztához a lisztet elmorzsoltam a margarinnal, majd a többi hozzávalóval összegyúrtam. Picit lágy lett, ezért még egy evőkanálnyi lisztet gyúrtam hozzá, így jó lett.
A töltelékhez a tejet a cukorral és a citromhéjjal felfőztem, majd a mákot és grízt is belekevertem, ezzel is felfőztem. Hagytam hűlni, míg kinyújtottam a tésztát.
A tésztát két részre osztottam. Lisztezett deszkán mindkettőt tepsi méretűre nyújtottam.
Az egyiket sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, lekentem a lekvárral.
A meggyet a mákhoz kevertem, elosztottam a lekváron, elegyengettem, majd befedtem a másik lappal.
A tetejét megszurkáltam,így tettem 180 fokos sütőbe.
Addig sült, míg teteje szépen megpirult.
Még melegen porcukorral szórtam be.
Igazán finom lett, az a fajta, amelyiknél nem állok le a kóstolásnál.
Persze készülhet befőttből is, akkor elképzelhető, hogy elég kevesebb cukor is, hisz az édes. De ízlés szerint növelhet, illetve csökkenthető a cukor mennyisége.
Persze készülhet befőttből is, akkor elképzelhető, hogy elég kevesebb cukor is, hisz az édes. De ízlés szerint növelhet, illetve csökkenthető a cukor mennyisége.
Csábító süti! :)
VálaszTörlésKöszönöm! :-)
TörlésÓh, meggy-és mák, az örök szerelem! :-))teller-cake
VálaszTörlésElőnyös páros, az biztos! :-)
TörlésCsodásan néz ki és biztosan nagyon finom is volt.
VálaszTörlésKöszönöm szépen! Nekünk nagyon ízlett!
Törlés