Ricottakrémes szelet

 Vettem egy doboz ricottát, a sorsáról való minden előzetes elképzelés nélkül. Azon tűnődve, mire használjam fel, kirajzolódott előttem - mi más?- egy süti: két réteg puha tészta között vastag krém, túró helyett ricottával, s hogy legyen benne valami különleges is, az alsó lapot áfonyalekvárral kentem le. El is készült, s még finom is lett:


Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom héja és leve
  • 1 dl olaj
  • 1 dl tej
  • 32 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
A krémhez:
  • 2 csomag pudingpor (vaníliaízű)
  • 6 dl tej
  • 18 dkg cukor
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg ricotta
  • 1 kis üveg áfonyalekvár
Így készült:
A tésztához a tojásokat elkevertem a cukorral, vaníliás cukorral, citrom lereszelt héjával és kicsavart levével. Majd hozzákerült az olaj a liszttel és sütőporral egyetemben. Végül a tejet kevertem hozzá több részletben.
A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam. 180 fokon tűpróbáig sütöttem. (tepsi mérete: 28×32 cm.)
Mikor kihűlt, vízszintesen kettévágtam.
A krémhez a tejből és pudingporból sűrű pudingot főztem, amit aztán gyakran megkavargatva hagytam kihűlni. A vajat elkevertem a cukorral, majd kanalanként belekerült a puding, végül a ricotta,
Az alsó lapot megkentem lekvárral, erre került a krém, s befedtem a másik lappal.
Akár azonnal is szeletelhető, de nem árt neki egy éjszaka pihenés a hideg kamrában.


A ricotta az ordához hasonló ízű, csak szelídebb, krémesebb. A krémben egyáltalán nem érzett az íze, pedig nem zavart volna. Az enyhén savanykás lekvár pedig jót tett neki, a kinézetének is, hisz kis színt vitt az életébe. Lehetett volna még ragozni, a tetejét bevonni fehér csokival mondjuk, vagy egy réteg habot halmozni rá, de "hétköznapi" vasárnapra készült, s így, egyszerűségében is elfogyasztottuk. 


2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta szeletek lettek belőle, el tudom képzelni, hogy milyen finom, könnyed süti lehetett. Nagyon ügyesen kigondolod mindig az új sütiket, már kiadhatnál egy saját receptes könyvet 😀

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :-)
      Nem mondom, hogy nem fordult meg a fejemben a receptes könyv, de komoly ebbéli elhatározás még nem született.

      Törlés

Rozmaringos sajtos keksz

 Az előző keksszel egy napon készült sütemény. Hasonló módszer, telefonnal fotóztam, amik feltöltve nem túl előnyösek. Ezért megismételtem f...