Még Zilahon laktunk, Anyukámnak volt egy-két nagyon jó barátnője a szomszédságban, akikkel szinte napi szinten meglátogatták egymást, kölcsönkértek, visszaadták, kóstolót vittek, receptet cseréltek, elpletykálgattak, vagy csak éppen kiöntötték egymásnap a szívüket. Hétvégenként meg nagyokat kirándultunk a Meszesen.
Nos, ez a recept Anyukám egyik barátnőjétől származik, ő hozott belőle kóstolót, no meg persze a receptet is. Ott díszeleg a régi receptes füzetemben, de soha nem sütöttem meg. Tegnap nekiálltam. Van egy-két hibája, de nagyon finom lett. Nekem túl édes, cukorból kevesebb is elég lett volna.
Hozzávalók:
A laphoz:
- 6 tojásfehérje
- csipet só
- 20 dkg cukor
- 3 evőkanál liszt
- fél csomag sütőpor
- 25 dkg darált dió
Krémhez:
- 6 tojás sárgája
- 2 egész tojás
- 10 dkg magas kakaótartalmú csoki (vagy 2 evőkanál kakaó)
- 1 kiskanál instant kávé
- 25 dkg cukor
- 20 dkg margarin
Mázhoz:
- 10 dkg tortabevonó csoki
- 1 evőkanál olaj
Így készült:
A tojások fehérjét a csipet sóval keményre vertem, majd a cukor hozzáadásával tovább vertem, míg kemény, fényes lett a hab. Ekkor hozzákevertem a lisztet, sütőport, darált diót.
Papírral kibélelt tepsibe simítottam, 160 fokra előmelegített sütőbe tettem. Addig sütöttem, míg pirulni kezdett a teteje. Hagytam kihűlni.
A krémhez a tojásokat a sárgákkal, a cukorral elkevertem, majd gőz fölé téve sűrűsödésig, kb. 20-25 percig kevergettem. A csokit beletördeltem, a kávét is hozzáadtam.Nem lesz teljesen sűrű, inkább jó habos, de miközben hűl, sűrűsödik.
Ha kihűlt, a simára kevert margarinhoz kanalaztam. Egész más állagú lett, mint egy pudingos krém: fényesebb és lágyabb. Rákentem a lapra, s betettem a kamrába.
Másnapra a hidegen megkeményedett a krém, s bevontam a gőz fölött felolvasztott csokival.
Gond a mázzal volt: a melegen újra kissé megpuhult krémen nem engedte szeletelni magát, tört össze-vissza. Így elég csúnyácska szeleteket sikerült vágni, meleg vízbe mártott kés ellenére. Ezzel a csokival különben múlt héten is megjártam, ugyanígy tört. Ezután mellőzzük őkelmét. Mégis jobb lett volna beszórni darált dióval, mint előbb terveztem. De a recept csokit írt elő...
Én egy szeletet ettem belőle, elég is volt, annyira édes lett. De a többiek nem panaszkodtak miatta, szépen fogytak a szeletek a tányérról:-)