Hozzávalók:
A tésztához:
- 1 kg liszt
- 25 dkg margarin
- 12 dkg cukor + 1 evőkanállal
- 1 csapott teáskanál só
- 1 egész tojás + 3 sárgája
- 3 dl tej + szükség szerint
- 5 dkg élesztő
A töltelékhez:
- 10 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 1 teáskanál fahéj
- + 1 tojássárga lekenni
Így készült:
A 3 dl tejet megmelegítettem, elkevertem benne egy evőkanál cukrot és belemorzsoltam az élesztőt.
A lisztet, sót, cukrot elmorzsoltam a margarinnal. Hozzáadtam a tojást és a sárgákat, meg a közben felfutott élesztős tejet. Összegyúrtam, közben még kevés langyos tejet gyúrtam hozzá, hogy közepesen kemény tésztát kapjak.
Megdagasztottam, majd letakarva kelni hagytam.
Közben a vajat megolvasztottam s elkevertem a cukorral és fahéjjal.
A megkelt tésztát deszkára borítottam, kisebb ökölnyi gombócokra osztottam -14 darab lett-. Mindegyiket vékonyra, hosszúkásra nyújtottam, rákentem egy teáskanálnyi tölteléket. Feltekertem, mint a kalácsot, majd csiga alakúra formáltam.
Tepsibe raktam, tojássárgával lekentem, s 180 fokos sütőben szép pirosra sütöttem.
Kakaósan vagy akár mogyorókrémmel töltve is finom lenne. Vagy sósan, sajttal megtöltve... Most éppen olyat ennék legszívesebben. Na éppen ezért kedvencem a kelt tészta, mert sokféleképpen lehet variálni, formázni, ízesíteni.
A 3 dl tejet megmelegítettem, elkevertem benne egy evőkanál cukrot és belemorzsoltam az élesztőt.
A lisztet, sót, cukrot elmorzsoltam a margarinnal. Hozzáadtam a tojást és a sárgákat, meg a közben felfutott élesztős tejet. Összegyúrtam, közben még kevés langyos tejet gyúrtam hozzá, hogy közepesen kemény tésztát kapjak.
Megdagasztottam, majd letakarva kelni hagytam.
Közben a vajat megolvasztottam s elkevertem a cukorral és fahéjjal.
A megkelt tésztát deszkára borítottam, kisebb ökölnyi gombócokra osztottam -14 darab lett-. Mindegyiket vékonyra, hosszúkásra nyújtottam, rákentem egy teáskanálnyi tölteléket. Feltekertem, mint a kalácsot, majd csiga alakúra formáltam.
Tepsibe raktam, tojássárgával lekentem, s 180 fokos sütőben szép pirosra sütöttem.
Kakaósan vagy akár mogyorókrémmel töltve is finom lenne. Vagy sósan, sajttal megtöltve... Most éppen olyat ennék legszívesebben. Na éppen ezért kedvencem a kelt tészta, mert sokféleképpen lehet variálni, formázni, ízesíteni.
Nálam kedvenc kategória a kelt tészta, no meg a fahéj is :) Csinos tekercsek!
VálaszTörlésKöszönöm, Vicuska! Mert a kelt tészta annyi lehetőséget rejt magában, ugye?
TörlésNagyon szépek lettek! :) Milyen jó is lenne most egy-kettő tízóraira. ;)
VálaszTörlésKöszönöm, Okki! Inkább egy tízóraira, a másik a délutáni kávé mellé, mert elég termetesek lettek, egy bőven elég volt belőle. :-)
TörlésEzek nem csak finomak lettek, de úgy látom szépek is :-)
VálaszTörlésKatalin, köszönöm! :-)
TörlésSzépek! Vacsorára pont jó lenne egy pohár tejjel! :)
VálaszTörlésKöszönöm, Vanilin! Akár vacsorára is...
Törlés