Hozzávalók:
A tésztához:
- 1 kg liszt -fele rétesliszt (szükség szerint +10 dkg)
- 3 dl tej
- 5 evőkanál cukor
- 5 dkg élesztő
- nagy csipet só
- 25 dkg margarin
- 2 dl (házi) tejföl
- 1 egész tojás+2 sárgája
A töltelékhez:
- 20 dkg vaj
- 22 dkg cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 evőkanál kakaó
Így készült:
A tejet megmelegítettem, elkevertem benne 1 evőkanál cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni.
A lisztet, sót, többi cukrot tálba tettem. Elmorzsoltam a margarinnal. Hozzáadtam a tejfölt, tojást, élesztős tejet. Összegyúrtam. Mivel igen lágy lett a tészta, még 10 dkg lisztet dagasztottam bele.
Letakarva hagytam megkelni.
Közben elkészítettem a töltelékeket: fele vajat mikróban megolvasztottam, elkevertem benne fele cukrot, hozzáadtam a fahéjat. Másik felébe a kakaó került.
Két püspökkenyér formát kibéleltem sütőpapírral.
A megkelt tésztát két részre osztottam. Egyiket enyhén lisztezett deszkán vékonyra nyújtottam, s a forma szélességének megfelelő csíkokra vágtam. A felesleges széleket félretettem. Lekentem a fahéjas töltelékkel, négyzetekre vágtam, s egymás mellé a megdöntött formába raktam. Nem raktam egészen tele, 2-3 ujjnyi részt üresen hagytam, hogy legyen helye kelni a tésztának.
Ugyanígy jártam el a tészta másik felével, erre kakaós töltelék került.
A maradék tölteléket -maradt egy kevés mindkettőből- a tetejére öntöttem.
A maradék tésztát összegyúrtam, beszórtam fahéjas cukorral, feltekertem, s egy őzgerinc formába téve befért sütőbe a társai mellé.
Hagytam egy kevés ideig kelni, úgy 10-15 percet.
180 fokos sütőbe tettem a formákat, s pirulásig sütöttem.
A kakaós nem lett valami szép, de Leányzónak az ízlett jobban. Nekem a fahéjas. De mindkettő finom, belül pihe-puha, foszlós, a szélek pedig roppanósak.
Én legyező kalácsként ismerem, és már készítettem citromos és fahéjas változatban. Mi is nagyon szeretjük. Szívesen elfogadnék mindkettőből egy-két szeletet. :)
VálaszTörlésLegyező kalácsként, meg fátyol kalács néven is láttam. Nem is a neve a lényeg, hanem hogy mennyire finom. És citromosan... hmmm, kipróbálós úgy is, mindenképpen.
TörlésÓ, ilyen kalácsot már én is sütöttem régebben - igaz sós változatban kolbásszal, sajttal és ilyesmikkel. Annyira finom puha, imádom! A fahéjas és kakaós töltelékes pedig mindig nyerő! Gondolom, hamar eltüntette a család. :)
VálaszTörlésDe jó ötleteket adtok, sósan is, mindenfélével töltve fincsi lehet! Na majd egyszer pizza helyett úgy lesz!
TörlésBizony, hamar elfogyott!
Ilyet én is készítettem, én harmonika kalácsként ismerem. Nagyon finom! :)
VálaszTörlés