Gombakrém

 Számomra az egyik legfinomabb kenyérre kenhető dolog. Bár a padizsánkrémet ez sem veri le a dobogó legfelső fokáról. Azért annyiban mindenképp hasonlít hozzá, hogy egyikük sem szépségdíjas. De olyan finomak!

Ilyet már Anyukánk is készített, Tőle tanultuk -ezt is. Többnyire ünnepekkor, vendégeskedések idején készült- s hogy most belegondolok, én sem készítettem soha csak úgy, hétköznapi vacsoraként. Pedig ezen változtatni kéne. Ezúttal is az előételek sorát bővítette még Férjem szülinapján. 

Hozzávalók:

  • 1 kg csiperkegomba
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2-3 evőkanál olaj
  • bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 dl majonéz
Így készült:
A gombát megpucoltam -én le szoktam húzni a külső héját, Húgom mondta, hogy étteremben csak megmosták-, felaprítottam.
A hagymát megpucoltam, az olajon nagy csipet sóval puhára pároltam, majd rádobtam a gombát, még sót, mokkáskanálnyit, s fedő alatt addig hagytam párolódni, míg elfőtt a leve. Ha sok levet enged, le lehet venni róla a fedőt, hamarabb elfő. 
Mikor kész, kevés borsot szórok rá. Ha hűlt kicsit, a fokhagymát belenyomom és botmixerrel krémesre turmixolom. Ha szükséges, még sózom, s már csak a majonézt kell hozzákeverni.
Friss kenyérre kenve nagyon finom.
Én legtöbbször házilag gyártott majonézt használok, bár szinte mindig van otthon bolti is. Persze, hogy van amikor én is a kényelmesebb megoldást alkalmazom. De ebbe is tojássárgából kavart saját készítésű van. Itt már írtam a majonéz készítéséról, de lehet, majd írok egy bejegyzést róla. 

6 megjegyzés:

  1. Finom lehet, guszta ahogy kidíszítetted a tetejét.
    Én is szoktam majonézt kikeverni, de bevallom csak ritkán. Sokszor kettőnknek egy étkezésre olyan kevés kell, hogy nem érné meg pepecselni vele, aztán lusta is agyok hozzá, a boltiból pedig gyorsan megvan.
    Egyszer olvastam már nálad ezt a főtt sárgájás változatot, azt hiszem egy krumplisalátádnál. Kipróbáltam akkor, nagyon jó lett, szép sárga és jó sűrű. Nagyon ízlett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Katalin!
      Igazán örülök, hogy tudtam Neked ötletet adni! Azért szeretek főtt sárgáját használni, mert az mégsem nyers. De akkor igazán sikeres, ha egy főtlen sárgáját is hozzákeverünk. Mi minden héten kapunk házi tojást, ami garantáltam friss, így merem használni.

      Törlés
  2. Ismét egy olyan finomságot hoztál ami számomra ismeretlen pedig nagyon szeretem a gombát. Finom lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, érdemes kipróbálni, nálunk mindenki nagyon szereti! :-)

      Törlés
  3. Hű, ezt szívesen kóstolnám... 😉

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez elég rég készült, így nem tudlak már megkínálni vele. Nincs más hátra, Neked kell elkészíteni! :-)

      Törlés

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...