Úgy három hete, hogy kalácsot sütöttem. Leányzóm csalódottan konstatálta, hogy hát ez nem kakaós. Nem, mert mazsolás-cukrozott narancshéjas volt. Tegnap, gondolván, hátha feldobom a hangulatát, meg enyémet is azzal, hogy a konyhában ténykedek, nekiálltam kakaós kalácsot sütni. Elkövettem egy nagy hibát, amit szóvá is tettem, elfelejtettem lekenni a tetejét tojássárgájával. Persze ez csak a látványra volt hatással. Viccelődtek is vele, mondván, hogy lehet majd így megenni, hogy nem fényes a teteje. De meg lehetett! 😀
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt (fele rétesliszt)
- nagy csipet só
- 3 evőkanál porcukor
- 15 dkg margarin
- 2 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 1 citrom lereszelt héja
- 1 egész tojás+ 2 sárgája
A töltelékhez:
- 15 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 2 púpozott evőkanál kakaó
Így készült:
A tejet egy evőkanál cukorral megmelegítettem. Belemorzsoltam az élesztőt, hagytam felfutni.
A lisztet, sót, cukrot, margarint egy percre beraktam a mikróba, így minden kissé átmelegedett. Elmorzsoltam a margarint a liszttel, majd hozzáadtam a tojásokat, időközben felfutott élesztős tejet, citromhéjat és összegyúrtam. Picit lágy lett, még egy evőkanálnyi lisztet adtam hozzá.
Megdagasztottam a tésztát. Pici liszttel megszórva, letakarva hagytam megkelni.
Közben a vajat, amit mikróban félig felolvasztottam, elkevertem a cukorral és kakaóval.
A megkelt tésztát 2 részre osztottam.
Előbb egyiket nyújtottam hosszúkás téglalap alakúra, egész vékonyra. Lekentem fele kakaós krémmel, felsodortam, majd kettéhajtottam s a két szálat összesodortam. Ugyanígy jártam el a másikkal is.
Két sütőpapírral bélelt püspökkenyérformába tettem a kalácsokat. A tetejét éles késsel bevágtam.
10-15 perc pihentetés után a hideg sütőbe tettem, felvittem 180 fokra és hagytam szép pirosra sülni.
Persze nem árt lekenni egy tojássárgával, szebb lesz, fényes lesz a teteje.
Mindenki elégedett volt vele. Tényleg finom, jó puha és épp elég édes-kakaós.
Nagyon szép mutatós lett a kalácsod, szerintem így is szép fényes lett! Nagyon jól néz ki a teteje a bevagdalásoktól. Finom lehetett, hasontó mint az én zebrakalácsom, amit egyszer húsvétra készítettem
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :-) Finom volt, süthettem volna többet is belőle.
TörlésNagyon guszta és finom lehetett!
VálaszTörlésKöszönöm, Éva! Tényleg finom volt, jobban fogyott, mint korábban a mazsolás-narancsos! :-)
TörlésMilyen jó ötlet bevágni a tetejét. A következő kalácsnál majd én is bevagdosom. Köszi az ötletet! :)
VálaszTörlésBelseje szép foszlós, és jó réteges, nem csodálom, hogy mindenkinek ízlett. :)
Szívesen! :-) Egy fotón láttam így a Pinteresten, onnan merítettem az ötletet. Azt hiszem, bosnyák oldalon, mostanában azokat böngészem. Tetszik a konyhájuk, ezt-azt ellestem tőlük.
Törlés