Mostanában sikerült összegyűjteni jó néhány tojásfehérjét, így az elmúlt hétvégére tervezett sütést ennek felhasználására szántam. Agyaltam egy darabig, hogy s mint legyen. Annyit tudtam, hogy krémeset szeretnék. Nekifogtam, s menet közben körvonalazódott. Ez sült ki belőle:
Hozzávalók:
A laphoz:
- 8 tojásfehérje
- csipet só
- 8 evőkanál cukor
- 8 evőkanálliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 4 evőkanál kókusz
- 4 evőkanál víz
A krémhez:
- 1 egész tojás
- 7 dl tej
- 2 csomag tejszínízű pudingpor
- 5 evőkanál kókuszreszelék
- 25 dkg vaj
- 20 dkg cukor
Tetejére:
- 5 dl Hulala (vagy tejszín+ ízlés szerint cukor)
Így készült:
A tojásfehérjéket előbb a csipet sóval felvertem, majdnem egészen, aztán adtam hozzá kanalanként a cukrot, közben folyamatosan vertem- azaz a gép tette ezt. Mikor kész volt, azaz olyan kemény, hogy a felemelt habverőről nem esik le a hab, fakanállal kanalanként hozzákevertem a lisztet, közben a sütőport is belevegyítettem. Majd a kókuszt és vizet adtam hozzá, óvatosan átkevertem ezzel is.
Kikent tepsibe simítottam a habot, s 170 fokos sütőbe tettem. Addig sült, míg a teteje világosbarna színt kapott.
A krémhez a tojást és a pudingporokat kevés tejjel simára kevertem, majd fokozatosan hozzáöntöttem a többi tejet is. Állandóan kavargatva sűrűre főztem. Mikor főni kezd, csomós lesz, de tovább kavargatva szépen kisimul- a tojásos főzött krém mindig így viselkedik.
Még azon forrón belekevertem a pudingba a kókuszreszeléket. Hagytam kihűlni, közben időnként átkavargattam.
A vajat elkavartam a cukorral, majd kanalanként hozzáadtam a közben kihűlt pudingot.
A kész krémet a kisült lap tetejére kentem- persze, ha már ez is kihűlt.
A Hulalát kemény habbá vertem, s a krém tetejére simítottam.
Rég sütöttem krémes sütit, így ki voltam éhezve rá. Jól esett, ettem is belőle mindenféle lelkiismeret-furdalás nélkül. 😊
Ebből a szépségből most én is szívesen falatoznék nagyon guszta!
VálaszTörlésKöszönöm, Éva! :-)
TörlésNagyon finom lehetett ez a krémes-habos süti, és nagy guszta, mutatós is.
VálaszTörlésÉn is el szoktam tenni a fehérjéket, most éppen a mélyhűtőben gyűjtögetem őket, lassan esedékes lenne valamit kezdeni velük. Ilyen fehér piskótát én is sütöttem már, teljesen jók, nem érződik rajtuk, hogy hiányozna a sárgája 😀.
Köszönöm szépen! :-)
TörlésAzóta már megint összegyűlt néhány tojásfehérje, de holnap fasírtba elhasználom őket.
Ennek a krémes-habos sütinek nem is lehet ellenállni, olyan csodás! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :-)
Törlés