Ez most tényleg rágcsa lett, ugyanis sikerült kicsit túlsütni, főleg a második tepsivel, amit benn felejtettem a sütőben. De van, aki épp így szereti- no nem égetten, hanem jó roppanósan. Szerettem rágcsálni! 😀
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 1 evőkanál zsír
- 1 teáskanál só+ 1 nagy csipet
- 25 dkg reszelt sajt
- 1 tojássárga
- 3 evőkanál tejföl
- 0,5 dl tej
- nagy csipet bors
- 1 mokkáskanál paprika
- 1 tojás és magvak (napraforgó, lenmag, szezámmag), reszelt sajt a tetejére
Így készült:
A lisztet, sót elvegyítettem, elmorzsoltam a vajjal és zsírral. Hozzáadtam a reszelt sajtot, tojássárgát, tejfölt, fűszereket, összegyúrtam, s közben kevés tejet öntöttem hozzá- annyit, hogy összeálljon a tészta, könnyedén lehessen gyúrni.
A tésztát egy órányit pihentettem.
Kinyújtottam, lekentem a felvert tojással, magokkal szórtam, sajtot reszeltem rá, kicsit rá is nyomkodtam.
Derelyemetszővel rudakat vágtam belőle, tepsibe pakoltam, 190 fokon szép pirosra sütöttem őket.
Én szeretem, ha jó ropogós a sós. Mindenféle térfogatnövelő nélkül süthető, mégsem lesz túl sűrű, kemény. Inkább ropogós, könnyen rágható. A tésztába trappista sajtot gyúrtam, a tetejére ementáli került, de bármilyen hűtőben fellelhető sajt megteszi.
Finom ropogtatni való lett 😊. Van hogy én is megfeledkezek a sütőről, főleg amikor közben leülök a gép elé 😊. De így is nagyon szépek lettek, a színük is. Mindig azt mondom, inkább kicsit túlsült legyen valami, mint sületlen 😊.
VálaszTörlésNagyon szép a tálaló készleted is!
Köszönöm szépen! :-) Én is rendszeresen többféle folyamatot végzek egyszerre, ilyenkor történik meg, hogy a sütőről elfeledkezem.
TörlésÉn is ilyen jó sülten szeretem. Már szinte érzem is az ízét, pedig a következő napokban nemigen lesz időm sütni. Azért, hogy ne feledkezzem meg a sülő-fövő ételről, konyhai órát vettem, azt beállítom sütéskor ált. 15 percre, hogy a csengésével figyelmeztessen: meg kell fordítani vagy ki kell venni a tepsit. Bevallom, előfordult, hogy úgy belefeledkeztem a munkába, hogy elfelejtettem, miért cseng az óra…
VálaszTörlésVToncsi
Toncsi, köszönöm, mindig jó ötleteket adsz! :-) Majd ha egyszer sok pénzem lesz, lecserélem a sütőm olyanra, amin időt is lehet állítani. Bár nem tervezem, nagyon szeretem a jelenlegi sütőm, szépen, egyenletesen süt, forgatni sem kell benne a tepsit. De egy olyan órát beszerzek. :-)
Törlés