Diós csiga

Azt gondoltam, sütök egy szép és finom sütit. Hát ízlett, csak éppen szép nem lett. Mikor elkezdtem felvágni a feltekert sütit, rájöttem, hogy nem volt jó ötlet, de ha már nekifogtam, végigcsináltam- igazgatva a szeleteket, törölgetve a kibújt habot, motyogva az alaktalan csigák miatt. Sütés közben kicsit alakultak azért, de a kibuggyant diós habtól alig kivehető a csiga volta. Fogalmam sincs, mit kellett volna máshogy csinálnom, hogy olyan szép formás korongok legyenek, mint valamikor Anyukámnak -igaz, Ő kakaót is tett a töltelékbe-.
Hát ilyenek lettek:


Hozzávalók:
A tésztához:
  • 45 dkg liszt
  • 20 dkg zsír
  • csipet só
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 dl tej (+2-3 evőkanállal)
  • 2 dkg élesztő
  • 4 tojássárga
A töltelékhez:
  • 4 fehérje
  • 25 dkg cukor
  • 15 dkg darált dió
Így készült:
A tésztához a langyos tejben elkevertem egyik evőkanál cukrot, belemorzsoltam az élesztőt.
A lisztet, sót, másik evőkanál cukrot tálba tettem, elmorzsoltam a zsírral. Hozzáadtam a tojássárgákat, élesztős tejet s összegyúrtam. Előbb lágynak tűnt, aztán túl keménynek, ezért még pici tejet gyúrtam hozzá, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjak.
Egy órányit pihentettem a tésztát.
Közben a fehérjéket a cukorral kemény habbá vertem, majd hozzákevertem a darált diót.
A tésztát két részre osztottam.
Felét vékonyra, hosszúkás téglalap alakúra nyújtottam. Elkentem rajta fele diós habot, majd feltekertem, mint a kalácsot. Éles késsel másfél ujjnyi szeletekre vágtam, tepsibe pakoltam. Ez volt a bosszantós része, mert a kezem között mentek össze a szeletek, a tetején bújt ki a hab.
180 fokos sütőben sütöttem, míg szép világosra pirultak.
A tészta másik felével is ugyanígy jártam el.
Két tepsivel lett belőle.

Még terveztem beszórni vaníliás porcukorral, de elég édesnek találtam így is.
Lehet, túl sok a volt a töltelék, azért szökött ki? Nem volt elég kemény a hab? Ez most ilyen lett, ronda és finom.


4 megjegyzés:

  1. Az a lényeg, hogy finom lett! Gondolom azért nem fog rátok száradni.
    Lehet hogy el sem hiszed, hogy szerdán én is pont a tiédhez hasonló csigákat sütöttem 😊. Úgy látszik gondolatolvasók vagyunk 😊. Én az Évától (Takarékos konyha)vettem át a receptet. Kókuszos és diós habos töltelékkel csináltam. Az elején még féltem is, hogy túl lágy lesz majd a krém, de inkább sűrű lett. Igaz nekem arányosan sokkal több volt a dió benne, mert összesen a tiédnek csak fele mennyiségét sütöttem meg, és annak is a fele volt a kókuszos, és fele a diós, amibe 10 dkg diót tettem.
    Majd a legközelebbi bejegyzésem ez lesz 😊....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elfogyott, azzal nem volt gond.
      Elképzelhető, hogy kevés volt a dió. Anyukám sütött régen gyakorta hasonlót, csak kakaó is volt a dió mellett a habban. Nem kerestem meg a receptet, csak emlékezetből készült. Lehet, meg kellett volna...

      Törlés
  2. Ronda és finom kategória az egyik kedvencem, szerintem szuper lehetett. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez tényleg abba a kategóriába tartozik! :-) Köszönöm!

      Törlés

Almás és túrós bukta

 Nem tudom, hogy illendő-e még ilyentájt boldog új évet kívánni, de idén most írok először a blogra. Nem, nem volt semmi gond, csak elfoglal...