Sajtos-sonkás kifli

Ahhoz képest, hogy néhány éve még megszokott volt nálunk a minden szerdai kelt édes vagy sós sütemény, mostanában igencsak ritkán szánom rá magam ilyen tevékenységre. Pedig legutóbb ennek a kiflinek mindenki nagyon örült, pikk-pakk nyoma veszett a tetemes mennyiség ellenére. Ha nem is minden héten, de gyakrabban kéne ilyesmiket süssek. A rászánt idő megtérül ott, hogy nem kell törjem a fejem tízórain, csak dobozba pakolok néhányat s vihetjük is.


Hozzávalók:
  • 3 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 kg liszt
  • 12 dkg margarin
  • 15 dkg zsír
  • 2 púpozott teáskanál só
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 tojás+2 sárgája
Töltelék:
  • 20 dkg trappista sajt
  • 10 dkg tömlős sajt
  • 1 teáskanál darált pirospaprika
  • 10-12 szelet sonka
  • + 1 tojás lekenni, magok beszórni
Így készült:
A tejet kellemes melegre hevítettem, elkevertem benne a cukrot és belemorzsoltam az élesztőt. 
A lisztet, sót tálba tettem, elmorzsoltam a zsírral és margarinnal. 
Közepébe mélyedést alakítottam, beleütöttem a tojást és a sárgákat (a fehérje később fasírtban kötött ki), beleborítottam a közben felfutott élesztős tejet, s összegyúrtam. Közben annyi tejfölt adagoltam hozzá, hogy könnyen dagasztható legyen- ne túl kemény, de ne is lágy.
A tésztát megdagasztottam, letakarva kelni hagytam.
Közben elkészítettem a tölteléket: a sajtot lereszeltem, a sonkát apró kockára vágtam, s elkevertem a tömlős sajttal és pirospaprikával.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítottam, 10 gombócra osztottam.
Mindegyiket kerek lappá nyújtottam, előbb feleztem, majd 4, végül 8 részre vágtam. A végükre tölteléket tettem, 1-1 mokkáskanálnyit, felsodortam, meghajlítottam.
Tepsibe pakoltam, nagy csipet sóval felvert tojással lekentem, lenmaggal/köménymaggal szórtam be.
180 fokon pirosra sütöttem őket.

Finom, frissen roppanós, puha kiflik lettek. 
A töltelék tetszés szerint más is lehet, csak sajt, vagy kolbász. Ízlés szerint.
Ha nem lenne elég a töltelék, a maradék tésztába sajtot vagy a hűtőben talált maradék felvágottat tehetünk.


2 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néznek ki, kívül belül egyaránt! Hasonlót én is szoktam sütni vacsira, csak sokkal kevesebb lisztből 😊😊

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszták jól összehoztad és milyen sok lehetett ebből!

    VálaszTörlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...