Mert Fiam 17. szülinapjára készült, mi más nevet adhattam volna neki? :-)
Hogy repül az idő, nem is olyan rég volt, hogy Apja kapta a hírt, hogy megszületett a Fia, mire elcsodálkozott, hisz tegnap még semmi bajom nem volt; hogy Nővérem nagy pocakkal jött kényeztetni az Unokaöcsit; hogy Apukám immár két fiúunokát lovagoltatott a hátán, hol a határ egyik oldalán, hol a másikon; hogy minden nap sírt az oviban; aztán elrepült az általános iskola 8 éve is, s most már ezen kívül még egy viszonylag gondtalan éve van, s törhetjük a fejünket a hogyan továbbon. Vannak tervek, de ... még csiszolódniuk kell. S íme, van egy nyílt, barátságos, talpraesett, megbízható, ám kicsit lustácska tizenegyedikesem, akire úgy vagyok büszke, ahogy van.
Ezzel a tortával köszöntöttük Őt:
Hozzávalók:
A tortalaphoz:
- 4 tojás
- csipet só
- 16 dkg cukor+2 evőkanállal
- 2 evőkanál kakaó
- 30 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1,5 dl olaj
- 1,5 dl tej
A töltelékhez:
- 1 ananászkonzerv
- 1 kg sajtkrém (vödrös)
- 4 dl tejszín
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 6 evőkanál cukor
- 1 csomag zselatin (20 g)
Így készült:
A laphoz a tojásokat kettéválasztottam. A fehérjéket felvertem a csipet sóval és két evőkanál cukorral.
A sárgákat elkevertem a többi cukorral, majd hozzáadtam az olajat, aztán a tejet váltakozva a sütőporral elkevert liszttel. Mikor mindezt simára kevertem, 2-3 adagban elvegyítettem benne a felvert fehérjéket.
A masszát papírral bélelt, 27 cm átmérőjű kapcsos tortaformába öntöttem. 180 fokos sütőben tűpróbáig sütöttem. Elég sok idő kellett neki, mert mikor úgy gondoltam a színe alapján, hogy már kész, a tűpróba mást igazolt.
A kész lapot hagytam kihűlni.
Az ananászt leszűrtem. A levéből 1 dl-t kimértem ( a többi is kell majd), elkevertem benne a zselatint s felfőztem. Mert ennek a csomagolásán azt írta...
A tejszínt a vaníliás cukorral felvertem. A sajtkrémben elkevertem a cukrot (ízlés szerint lehet többet is) és belekevertem az apróbb darabokra vágott ananászt.
A közben kissé lehűlt zselatinban elkevertem egy nagy evőkanálnyi sajtkrémet, s így öntöttem az egészhez. Elkevertem, majd elvegyítettem benne a tejszínhabot.
A kihűlt lapot vízszintesen 3 részre vágtam. Az alsót tányérra tettem, köré tettem a tortaforma oldalát. A lapot meglocsoltam néhány evőkanál ananászlével, rákentem a krém egyharmadát, középső lap következett, locsolás, krém újabb harmada, felső lap, ananászlé, s rásimítottam a maradék krémet. Néhány meghagyott ananászdarabbal díszítettem.
Legalább 4-5 órát célszerű hűtőben dermeszteni, de egy egész nap sem árt neki.
Finom lett, mindenkinek ízlett. Nem túl édes, nem száraz, krémes-habos. ananászos. Persze más gyümölcs is kerülhet bele. Leányzó névnapjára őszibarackos készült, szerinte az finomabb volt. Naná, mert az az övé volt! :-)
A sajtkrém a Lidl-ben kapható vödrös volt, amit gyakran használok, mióta felfedeztem.
Isten éltessen sokáig, Kisfiam!