- 1 kg liszt
- 3 dl tej + kb 0,5 dl
- 1 teáskanál cukor
- 5 dkg élesztő
- 25 dkg zsír
- 12 dkg margarin
- 2 teáskanál só (50 g)
- 30 dkg juhtúró
- kapor
- 1 egész tojás + 2 sárgája
- 1 tojás lekenni
- sószemcsék beszórni
Így készült:
A 3 dl tejet meglangyosítottam, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni.
A lisztet tálba tettem, hozzáadtam a sót, zsírt, margarint, s összemorzsoltam. Hozzáadtam a juhtúrót is, azzal is összemorzsoltam. Belekerültek a tojások és az élesztős tej. Összegyúrtam, s annyi tejet adtam még hozzá, hogy összeálljon a tészta, de azért túl kemény se legyen.
Megdagasztottam, majd pici liszttel megszórva, letakarva hagytam megkelni.
Mikor megkelt, lisztezett deszkára borítottam, kinyújtottam, hajtogattam.
10-15 percnyi pihentetés után másfél ujjnyi vastagra nyújtottam, tetejét bevagdostam.
Közepes pogácsaszaggatóval kiszaggattam, tepsibe rakosgattam. Mindegyiket lekentem felvert tojással, néhány sószemcsét szórtam rájuk.
180 fokos sütőbe tettem, szép pirosra sütöttem őket.
Kaprot keveset, egy mokkáskanálnyi morzsoltat tettem bele, de alig érzett rajta. Több is kerülhetett volna bele, no meg persze friss, de idén nagyon satnyácska kapor nőtt a kertbe. Tegnap kaptam a szomszédtól, gyorsan össze is vágtam s betettem a mélyhűtőbe, hogy majd alkalomadtán akár pogácsába tegyek belőle.