Kétszer is megnéztem, biztos, már a 10.? De tényleg annyi. Mióta útjára indította
4Gyerek a játékot, hűségesen mindegyiken részt veszek. Bár nem vagyok játék-megszállott, más blogos játékon alig-alig veszek részt, ezt izgalmasnak találom. Főleg, ha addig ismeretlen blogon kalandozhatok. Mint ezúttal is.
Kisildi kézi sorsolása
Dina blogjára kalauzolt. Többször is végignéztem a kínálatot, ami igencsak tetszett. Tortái csak csodálási szinten, de jó néhány süteményt találtam, amit szívesen elkészítenék. Előbb
a kávés ötlapos tűnt a befutónak, aztán egy hirtelen fordulattal mégis a
somlói tekercs mellett döntöttem, amit Dina szintén egy Blogkóstolóra készített el. Mindkettő ellen szólt az időjárás, hisz krémesek, de azért is szorítottam helyet neki a hűtőben.
Persze nem lett olyan szép, mint Dináé, piskótatekercset talán 2-3 alkalommal készítettem eddig. S ha olyan sikeresek lettek volna, akkor jóval nagyobb lenne ez a szám:-) Hát ilyen lett:
Hozzávalók:
A piskótához:
- 6 nagy tojás
- 7 evőkanál cukor
- 6 evőkanál liszt
- 1 evőkanál kakaó
- 3 evőkanál darált dió
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél csomag sütőpor
- csipet só
A krémhez:
- 2 tojás sárgája
- 12 dkg cukor
- 1 csomag vaníliaízű pudingpor
- 3,5 dl tej
- 20 dkg vaj
Az öntethez:
- 8,5 dl tej
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliaízű pudingpor
- 1 evőkanál kakaó
- 1 evőkanál rumaroma
- tejszínhab a tálaláshoz
Így készült:
A tojásokat szétválasztottam. A fele cukorral és a sütőporral kikevertem a sárgákat. A fehérjét csipet sóval és a többi cukorral felvertem. 5 evőkanál liszttel elkevertem a sárgáját és a habot, majd 3 részre osztottam. Egyikhez hozzákevertem 1 evőkanál lisztet meg a vaníliás cukrot, másikhoz a kakaót, harmadokhoz a diót.
Mindegyiket kivágott csücskű zacskóba borítottam, s sütőpapírral bélelt nagy tepsibe átlósan csíkokat húztam váltakozó színekből.
180 fokra előmelegített sütőbe toltam, tűpróbáig sütöttem.
Kicsit hűlni hagytam, majd papírral együtt feltekertem.
A krémhez a tojások sárgájából, cukorból, tejből, pudingporból pépet főztem. Hagytam kihűlni, majd elkevertem a puha vajjal.
A tekercsről lehántottam a papírt, megkentem a krémmel, majd a papír segítségével visszatekertem, hűtőbe tettem.
Az öntethez a kakaót, pudingot kevés tejjel elkevertem, majd a cukor, aroma és többi tej hozzáadásával felfőztem.
Néhány óra múlva jól lehetett szeletelni a tekercset. Az öntettel és tejszínhabbal tálaltam.
Annyira nem volt sima ügy, mert a piskóta feltekeréskor eltörött, ezért a széléből levágtam egy 5-6 centis csíkot, ott, ahol végigrepedt. Ez lett az előkóstoló. A krém pedig elég lágy lett, gondolom a konyhában uralkodó 30 fok hatására, s feltekeréskor igencsak kikívánkozott a piskótából. Háromszori nekifutásra sikerült úgy, ahogy bennmaradásra kényszeríteni. A hűtőben aztán megdermedt, úgy, ahogy kell.
Másnap a Lányom csalódottan kérdezte, hogy már csak ennyi van? Ugyanis 3 szeletke maradt belőle. Ez is bizonyítja, hogy azért finom lett!
Dina, köszönöm a receptet, vagyis többes számban: a recepteket, mert a többi kinézett receptre is sort fogok keríteni. Még az ötlaposra is, de várok vele őszig:-) (És bocs a változtatásokért, de szeretek a saját fejem után menni, még ha pórul is járok néha:-))