Ropogós rudak

Odavagyok a sós ropogtatni valókért, éppen ezért önző módon ilyet terveztem vinni Hankka partijára. Amiről hagytam magam szépen lemaradni.
De azért közzéteszem a receptjét, mert igazán finom!

Hozzávalók:

  • 70 dkg liszt
  • 50 dkg margarin
  • 2 teáskanál só
  • 1 csomag sütőpor
  • 3 tojássárga
  • 5-5 dkg mák és szezámmag
  • 30 dkg reszelt trappista sajt
  • 2-3 evőkanál tejföl
Így készült:
Előbb a lisztet, sót, sütőport elmorzsoltam a margarinnal. Hozzáadtam a sajtot, magokat, tojások sárgáját, 1 evőkanál tejfölt, s összegyúrtam. Még annyi tejfölt adtam hozzá, hogy összeálljon a tészta. Kicsit sikerült ellágyítanom- túladagoltam a tejfölt-, ezért még kevés lisztet gyúrtam bele.
2-3 óra pihentetést követően kinyújtottam, derelyemetszővel felvágtam, tepsibe pakoltam, 180 fokos sütőben szép pirosra sütöttem.
Napok múlva is jó ropogós volt. Azért volt belőle napokig, mert nagyjából csak én jártam rá. A többiek az édeset részesítették előnybe. A nyaralásra is sütök belőle egy adagot, ezúttal lenmagot is teszek bele. S azt sem bánom, ha csak én fogok enni belőle:-)


Blogkóstoló 10. Somlói tekercs

Kétszer is megnéztem, biztos, már a 10.? De tényleg annyi. Mióta útjára indította 4Gyerek a játékot, hűségesen mindegyiken részt veszek. Bár nem vagyok játék-megszállott, más blogos játékon alig-alig veszek részt, ezt izgalmasnak találom. Főleg, ha addig ismeretlen blogon kalandozhatok. Mint ezúttal is. Kisildi kézi sorsolása Dina blogjára kalauzolt. Többször is végignéztem a kínálatot, ami igencsak tetszett. Tortái csak csodálási szinten, de jó néhány süteményt találtam, amit szívesen elkészítenék. Előbb a kávés ötlapos  tűnt a befutónak, aztán egy hirtelen fordulattal mégis a somlói tekercs mellett döntöttem, amit Dina szintén egy Blogkóstolóra készített el. Mindkettő ellen szólt az időjárás, hisz krémesek, de azért is szorítottam helyet neki a hűtőben.
Persze nem lett olyan szép, mint Dináé, piskótatekercset talán 2-3 alkalommal készítettem eddig. S ha olyan sikeresek lettek volna, akkor jóval nagyobb lenne ez a szám:-) Hát ilyen lett:



Hozzávalók:
A piskótához:

  • 6 nagy tojás
  • 7 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál kakaó
  • 3 evőkanál darált dió
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fél csomag sütőpor
  • csipet só
A krémhez:
  • 2 tojás sárgája
  • 12 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 3,5 dl tej
  • 20 dkg vaj
Az öntethez:
  • 8,5 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 1 evőkanál kakaó
  • 1 evőkanál rumaroma
  • tejszínhab a tálaláshoz
Így készült:
A tojásokat szétválasztottam. A fele cukorral és a sütőporral kikevertem a sárgákat. A fehérjét csipet sóval és a többi cukorral felvertem. 5 evőkanál liszttel elkevertem a sárgáját és a habot, majd 3 részre osztottam. Egyikhez hozzákevertem 1 evőkanál lisztet meg a vaníliás cukrot, másikhoz a kakaót, harmadokhoz a diót.
Mindegyiket kivágott csücskű zacskóba borítottam, s sütőpapírral bélelt nagy tepsibe átlósan csíkokat húztam váltakozó színekből. 
180 fokra előmelegített sütőbe toltam, tűpróbáig sütöttem.
Kicsit hűlni hagytam, majd papírral együtt feltekertem.
A krémhez a tojások sárgájából, cukorból, tejből, pudingporból pépet főztem. Hagytam kihűlni, majd elkevertem a puha vajjal.
A tekercsről lehántottam a papírt, megkentem a krémmel, majd a papír segítségével visszatekertem, hűtőbe tettem.
Az öntethez a kakaót, pudingot kevés tejjel elkevertem, majd a cukor, aroma és többi tej hozzáadásával felfőztem.
Néhány óra múlva jól lehetett szeletelni a tekercset. Az öntettel és tejszínhabbal tálaltam.

Annyira nem volt sima ügy, mert a piskóta feltekeréskor eltörött, ezért a széléből levágtam egy 5-6 centis csíkot, ott, ahol végigrepedt. Ez lett az előkóstoló. A krém pedig elég lágy lett, gondolom a konyhában uralkodó 30 fok hatására, s feltekeréskor igencsak kikívánkozott a piskótából. Háromszori nekifutásra sikerült úgy, ahogy bennmaradásra kényszeríteni. A hűtőben aztán megdermedt, úgy, ahogy kell.
Másnap a Lányom csalódottan kérdezte, hogy már csak ennyi van? Ugyanis 3 szeletke maradt belőle. Ez is bizonyítja, hogy azért finom lett! 
Dina, köszönöm a receptet, vagyis többes számban: a recepteket, mert a többi kinézett receptre is sort fogok keríteni. Még az ötlaposra is, de várok vele őszig:-) (És bocs a változtatásokért, de szeretek a saját fejem után menni, még ha pórul is járok néha:-))



Kajszibarackos-túrós süti

Ideje lenne visszatérni. Nem, nem nyaraltunk, az még ezután következik. Sütöttem is, nem is keveset. Csak éppen egyre nehezebben tudom rávenni magam, hogy leüljek a gép elé. Van azért épkézláb oka is a blog hanyagolásának (a már túl jó időjárás mellett): Férjem meggyanúsított, hogy blogfüggő vagyok. Én? Függő? Bebizonyítottam, hogy még véletlenül sem:-) Előfordult, hogy napokig be sem kapcsoltam a számítógépet. És egyre kevésbé hiányoltam. Úgy kellett rábeszélnem magam, nézzek már be. Benéztem, de hamar le is léptem. Aztán 1-2 kedvenc blogomra is ellátogattam. 1-2 határidőt számon tartva nagy elhatározással ültem le, hogy na most már írni fogok. De Csilla legfrissebb blogbejegyzése elmosott mindent. Ledöbbentem. Bár személyesen nem ismerem Őt, mégis nagyon megérintett a sorsa, mélységesen együtt érzek vele s kimondhatatlanul sajnálom a történteket.

Elsőként egy igencsak finomra sikeredett sütit hozok. A Nővérem lepett meg egy nagy adag sárgabarackkal. Az érettekből lekvár lett, a többit meghagytam. Jó sokat ettünk belőle, meg természetesen a következő hétvége sütijébe is került belőle. Különösen jól esett a nagy melegben a gyümölcs savanyúsága az édes túróréteg és a hab között.

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • csipet só
  • 10 dkg margarin
  • 12 dkg cukor
  • 3 tojássárga
  • 1 csomag sütőpor
  • 2-3 evőkanál tejföl
A túrótöltelékhez:
  • 50 dkg túró
  • 2 dl aludttej
  • 12 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 evőkanál gríz
  • 1 tojás
Továbbá:
  • kb. 1 kg kajszibarack
  • 6 tojásfehérje 
  • csipet só
  • 12 dkg cukor
Így készült:
A tésztához valókat összegyúrtam annyi tejföllel, hogy rugalmas tésztát kapjak. Még elkészült a töltelék meg előkészítettem a barackot, pihentettem.
A töltelékhez összekevertem a hozzávalókat. Aludttej helyett tejfölt vagy joghurtot is lehet használni.
A barackot megmostam, félbevágtam, magjait eltávolítottam.
A tésztát tepsi méretűre nyújtottam, kikent tepsibe helyeztem. Ráborítottam a túrótölteléket, tetejét kiraktam a felezett barackokkal.
180 fokos sütőbe toltam, készre sütöttem.
Közben a csipet sóval felvertem a fehérjéket (volt 3 maradék korábbról, azt is hozzátettem), majd a cukorral tovább vertem. A megsült süti tetejére simítottam, s addig visszatettem a meleg sütőbe, míg a teteje elszíneződött.
Kihűlve szeleteltem.

Végre szabadságon vagyok, egész hónapban. A "hűs", időnként 30 fokra is felmelegedő lakásban igyekszem átvészelni a nagy meleget, ami a meteorológusok jóslata szerint még fokozódni is fog. Szerencsére néha tévednek is: az este, már meglehetősen későn a feltámadó szél egy kis záport sodort felénk. Úgy 2-3 percig esett, reggelre nem is látszott, de olyan jól felfrissítette a levegőt. Éjszakára legalábbis. Jöhetne minden este hasonló, de hát nem rendelésre megy...


Pisztáciás- erdei gyümölcsös torta

 Ha már tortáknál tartunk, itt a legutóbbi is, ami csak néhány hete készült. Nem csak Leányzónk, Fiúnk is öregszik: Ő már 26 lett. Utánaszám...