Adtam magamnak egy hónapot, hogy alkalmazkodjak a régi-új helyzethez, kialakuljon egy elfogadható napirend, amibe minden fontos tennivaló belefér, meg hogy utolérjem magam. Nem mondhatom, hogy ez megtörtént, de ideje volna a blogra és a kedves blogtársakra is időt szakítani, mert be kell vallanom, hogy csupán FB-ról értesültem erről-arról, akkor is telefonról kukkantottam be kávézás vagy estebéd közben.
Sütni sütöttem, többnyire fotó is készült, időnként receptet is lefirkantottam, így volna mit közzétennem. A legutóbbival kezdem, vagy inkább folytatom.
Tegnap-ma nálunk gyűlt össze a társaság egy "nyárbúcsúztató" bulira, ami igen jó hangulatban zajlott. Nem annyira a sütiknek köszönhetően, amiket készítettem, sokkal inkább a kellő mennyiségű alkohol eresztette meg a pasik tréfálkozó kedvét.
Sütöttem kalácsot, pogácsát, almás-túrós pitét és egy tortácskát a szeptemberben születettek számára.
Az almás pite Sógorom első számú kedvence, de mindenki más is szereti. Hogy ne csak a megszokott legyen, ráadásul két hete is készült egy nagy tepsivel, túróval bolondítottam meg. Vagyis inkább az alma bolondította meg a túrót, mert az lett az uralkodó íz.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg liszt
- csipet só
- 20 dkg zsír
- 10 dkg cukor
- 1 csomag sütőpor
- 2 tojássárga
- kb. fél dl tej
Az almatöltelékhez:
- 6 nagy alma
- 10 dkg cukor
- 3 evőkanál gríz
- 1 mokkáskanál fahéj
A túrós réteghez:
- 40 dkg túró
- 1 evőkanál tejföl
- 12 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom lereszelt héja
- 3 evőkanál gríz
Így készült:
Előbb a tészta készült el: a lisztet, sót, sütőport, cukrot tálba tettem, elmorzsoltam a zsírral, majd a tojássárgák és annyi tej hozzáadásával, hogy összeálljon a tészta, összegyúrtam.
Pihenni hagytam, míg a töltelékek elkészültek.
Az almákat lereszeltem, majd kicsavartam a levét. Hozzáadtam a cukrot, fahéjat, grízt, alaposan összekevertem.
A túrót villával áttörtem, majd a többi hozzávalóval összekevertem.
A tésztát két részre osztottam, mindkettőt tepsi méretűre nyújtottam. Az egyiket tepsibe helyeztem, elsimítottam rajta az almát, erre került a túró, végül befedtem a másik lappal.
180 fokos sütőben addig sütöttem, míg a teteje szépen megpirult.
Kihűlve szeletelhető.
Melegen is próbálkoztam a szeleteléssel, mert alig vártam, megkóstolhassam, de nem hagyta magát. Az omlós tészta nem akart egészben maradni. Kihűlés után viszont semmi gond nem volt már vele. Attól sem kellett félnem, hogy nem fog elfogyni:-)