Leültem a FB elé, csak görgettem, görgettem, szedve magamba az egy heti információt. Egy sütifotó befészkelte magát a fejembe, hiába léptem tovább. Ránéztem az órára, ugyan már, este 7 van, nem fogok neki sütni. De csak nem szabadultam a belém bújt kisördögtől, úgy hogy fogtam magam, levonultam a konyhába, s egy-kettő felforgattam. (Nem volt kedvem megkeresni újra a fotót a hozzá tartozó receptér, úgy hogy megalkottam a látvány alapján.)
Hozzávalók:
A tésztához:
- 60 dkg liszt
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 3 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 2 tojássárga
- 0,5 dl olívaolaj
Tölteni:
- 25 dkg húsos szalonna
- 1 fej hagyma
- 20 dkg juhtúró
A szalonnát apróra vágtam, kis lángon kisütöttem.
A tésztához 2 dl meleg tejben elkevertem a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, hagytam felfutni.
A lisztet, sót tálba tettem, elvegyítettem. Hozzáadtam a tojássárgákat, élesztős tejet, s még annyi tejet, hogy összeálljon a tészta, végül az olívaolajat. Megdagasztottam.
Fél órát hagytam kelni. Közben a hagymát apróra vágtam.
A tésztát vékonyra nyújtottam. Felére rászórtam a hagymát, kisült szalonnadarabkákat, a juhtúró felét. A szalonna zsírjából is locsoltam rá keveset. Ráhajtottam a tészta másik felét, majd kettéhajtottam és újra ketté.
Így pihent negyed órányit, majd tepsi méretűre nyújtottam. Sütőpapírral bélelt tepsire raktam, megszórtam a maradék túróval, locsoltam rá még kevés szalonnazsírt, majd éles késsel felszeleteltem.
180 fokos sütőben szép pirosra sütöttem.
Fél 10-re lett kész, de nem bírtam megállni, hogy ne egyek belőle:-) Frissen finoman ropogós volt, de másnap, kihűlve is finom volt. Lányomnak azért volt hozzáfűzni valója:-) Azt mondta, legközelebb kevesebb hagyma s több szalonna legyen benne.
S ha már sütöttem, édeset is sütöttem, az fog következni. Finom hazai szilvából, mint ahogy ebbe is hazai juhtúró és szalonna került. Attól lett olyan finom:-)