Hozzávalók:
A piskótához:
- 6 tojás
- 2 evőkanál víz
- 2 evőkanál kakaó
- 8 evőkanál cukor
- 6 evőkanál liszt
- fél csomag sütőpor
- csipet só
- 3 tojás sárgája
- 3 evőkanál liszt
- 3 dl tej
- 20 dkg cukor
- 20 dkg margarin
- 3 tojás fehérje
- 15 dkg cukor
A piskótához szétválasztjuk a tojásokat. A sárgákat elkeverjük 5 evőkanál cukorral. Ha már habos, hozzáadjuk a két kanál vizet, majd elkeverjük benne a kakaót. A fehérjéket felverjük a csipet sóval, majd a maradék cukorral keményre verjük. A sárgájához borítjuk, s a liszt kanalankénti hozzáadásával óvatosan összekeverjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
A krémhez megfőzzük a pépet: a tojások sárgáját és a lisztet kevés tejjel simára keverjük, majd hozzáadjuk a többi tejet is. Kis lángon, állandóan kevergetve sűrűre főzzük. Előbb összecsomósodik, de miközben fő, elsimul. Kevergetve hűtjük ki. A margarint elkeverjük a cukorral, s kanalanként hozzáadjuk a kihűlt pépet.
A piskóta tetejére simítjuk a kész krémet.
A tojások fehérjét felverjük. Mikor már kemény, hozzáadjuk a cukrot, s gőz fölött verjük tovább, míg fényes, kemény habunk lesz. A krém tetejére simítjuk.
Csokimázzal csorgathatjuk be, vagy tortadarával, csokigolyóval szórjuk be.
A gőz fölött vert habbal mindig gondban voltam, meddig is verjem, hogy jó legyen. Elég fárasztó munka, jó lenne mihamarabb végezni vele. Anyukámtól tanultam a télen, mikor nála sütöttünk, hogy akkor jó a hab, ha mutató- és hüvelykujjunkkal kivéve egy keveset, szálat tudunk húzni szétnyitott ujjaink között. Másnapra a hab teteje megszárad, s törik szeleteléskor, ezért óvatosan kell bánni vele. Erre nem tudok praktikát...